Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:59 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea secretarului de stat, Radu Podgorean, la deschiderea oficială a Conferinţei Internaţionale The Road to the „Unwanted” War of 1914

ro

09 Oct, 2014 17:29 697 Marime text
Secretarul de stat pentru analiză politică şi relaţia cu Parlamentul, Radu Podgorean, a participat astăzi, 9 octombrie 2014, la deschiderea oficială a lucrărilor Conferinţei internaţionale The Road to the „Unwanted” War of 1914. Evenimentul este organizat de Ministerul Afacerilor Externe şi Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti.

La o sută de ani de la izbucnirea Marii Conflagraţii Mondiale, evenimentul se concentrează asupra înţelegerii modului în care decidenţii politici, combatanţii şi civilii au imaginat şi au experimentat conflictul în perioada timpurie a războiului. Conferinţa  îşi propune să abordeze dintr-o perspectivă multidisciplinară  evenimentul şi în acest sens, programul său include lucrări din domenii variate -  cultural, social, militar sau discipline istorice adiacente (istoria artei, relaţii internaţionale, studiul războiului, sociologie istorică, ştiinţe politice şi filosofie).

În intervenţia sa, secretarul de stat Radu Podgorean a ţinut sa precizeze importanţa conferinţei pentru diplomaţi, reprezentanţii mediului academic, viitorii specialişti şi şi-a exprimat speranţa pentru identificarea unor noi răspunsuri şi perspective asupra istoriei unei regiuni cu un puternic trecut şi prezent. De asemenea, secretarul de stat din cadrul MAE a subliniat că „Pentru statele din Europa, semnificaţia şi ecourile anului 1914 sunt deosebit de profunde până astăzi. Pentru România, sfârşitul războiului a însemnat o nouă pagină din istoria sa, iar preţul plătit a fost de aproape un milion de militari şi peste 250 de mii de civili ucişi. Europa prezentului se construieşte şi pe baza învăţămintelor celor două războaie mondiale. Marcăm Centenarul declanşării Primului Război Mondial în acelaşi an când se împlinesc 25 de ani de democraţie în Europa Centrală şi de Est – un alt reper în istoria Europei şi a lumii întregi”.

În context, secretarul de stat Radu Podgorean a punctat că, „la un secol de la Primul Război Mondial, care a fost urmat de o a doua conflagraţie mondială şi de un îndelungat război rece, toate marcate de sacrificii imense, nu putem concepe, în niciun fel, o lume şi în special o Europă în care statele să nu îşi poată aleagă singure destinul, să nu aibă propriile opţiuni strategice privind evoluţia internă şi relaţiile externe. Care sunt lecţiile pe care trebuie să le învăţăm din istoria primei părţi a secolului al XX-lea, lecţii care pot fi aplicate Europei de azi? Care sunt greşelile sau compromisurile care nu trebuie repetate? Acestea sunt câteva subiecte la care vă invit să reflectaţi”, a conchis Radu Podgorean.
 
 
Beneficiind de un interes extrem de ridicat printre cercetători, tematica ce înglobează Primul Război Mondial şi cauzele care au dus la declanşarea acestuia se bucură de o atenţie deosebită la nivel mondial. Comemorarea Centenarului declanşării Primului Război Mondial, moment de o importanţă majoră în istoria universală, reuneşte la Bucureşti 25 de specialişti de renume internaţional alături de istorici şi experţi români în domeniu.
Lucrările Conferinţei se vor desfăşura pe parcursul a două zile şi vor fi grupate în jurul următoarelor teme: Originile Primului Război Mondial reconsiderate, Unităţi decizionale în Criza din iulie, Imaginea “inamicului”, Războiul imaginat versus Războiul trăit, Evitarea sau refuzul războiului: neutri, pacifişti, refugiaţi.
Programul Conferinţei poate fi accesat aici.

Informaţii suplimentare:

Conferinţa internaţională The Road to the „Unwanted” War of 1914 este primul eveniment organizat de Ministerul Afacerilor Externe în cadrul unui amplu program multianual de diplomaţie publică dedicat marcării Centenarului Primului Război Mondial.
România a intrat în război în anul 1916, însă a cunoscut încă din 1914 consecinţele violente cu care Europa era confruntată. Evaluarea perspectivelor de a influenţa pozitiv evoluţiile de ansamblu la nivel european a contat, deopotrivă, în decizia românească privind intrarea în război. Încheierea conflagraţiei a condus la reîntregirea teritoriilor româneşti, realizată prin voinţa locuitorilor acestor teritorii şi consfinţită prin tratatele de pace încheiate în urma Primului Război Mondial.
Programul multianual de diplomaţie publică dedicat Centenarului Primului Război Mondial se va desfăşura în perioada 2014-2018, când se vor aniversa 100 de ani de la Marea Unire.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii