Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:32 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea secretarului de stat Mihail Dobre la Conferinţa Ministerială a Francofoniei

ro

08 Nov, 2013 20:04 532 Marime text
Secretarul de stat pentru afaceri globale, Mihail Dobre, a condus delegaţia României la cea de-a 29-a Conferinţă Ministerială a Francofoniei (CMF) care a avut loc, în perioada 7-8 noiembrie 2013,  la Paris, la sediul Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei (OIF).
 
Conferința Ministerială a Francofoniei a adoptat bugetul și programul OIF pentru anul 2014, a reconfirmat misiunile de sprijin pentru statele francofone aflate în situații de criză și a validat reprimirea Republicii Mali în cadrul instanțelor francofone, în urma succesului alegerilor prezidențiale și a evoluțiilor pozitive înregistrate în procesul de restabilire a ordinii constituționale.
 
În intervenţia susținută în cadrul Conferinței, secretarul de stat a subliniat angajamentul României pentru susținerea obiectivelor și procesului de reformă ale OIF, a prezentat prioritățile romanești în domeniul Francofoniei și o serie de inițiative lansate, în 2013, cu ocazia aniversării a 20 de ani de la aderarea țării noastre la OIF.
 
În acest cadru, a reiterat necesitatea „consolidării dimensiunii politice a Francofoniei” și a „mai bunei valorificări a mecanismelor de care aceasta dispune în domeniul diplomației preventive, medierii și susținerii proceselor de ieșire din criză și de tranziție democratică”, pentru consolidarea păcii și securității în spațiul francofon. De asemenea, în contextul procesului de reflecție asupra viitorului ciclu de programe al OIF 2015-2018, a subliniat bilanțul pozitiv al activității și reformei OIF și necesitatea întăririi capacitații Organizației de a răspunde, în mod pragmatic și eficient, așteptărilor statelor membre și de a face față problemelor globale actuale.
 
Demnitarul român a arătat, totodată, că promovarea dimensiunii regionale a Francofoniei reprezintă o prioritate pentru România, care este stat-far al Francofoniei pentru Europa Centrală și de Est (ECE). În acest sens, a evocat constituirea, la București, în septembrie 2013, a Rețelei Corespondenților Naționali și a Comisiilor Naționale pentru Francofonie din ECE (RESIFECO), care are rolul de a „stimula valorificarea atuurilor Francofoniei pentru consolidarea stabilității și dialogului intercultural din regiune” și de a facilita „realizarea unor proiecte regionale comune și cooperarea cu alte grupuri regionale ale Francofoniei”.
 
În contextul participării la lucrările Conferinței ministeriale, secretarul de stat Mihail Dobre a avut o serie de întâlniri pe teme de interes multilateral și bilateral, cu Secretarul general al Francofoniei, Abdou Diouf, Administratorul OIF, Clément Duhaime, precum și cu șefi ai unor delegații guvernamentale – ministrul afacerilor externe și cooperării din Togo, Robert Dussey, ministrul afacerilor externe și al senegalezilor din strainatate, Mankeur Ndiaye, ministrul afacerilor externe, cooperării internaționale și Francofoniei din Gabon, Emmanuel Issoze-Ngondet, ministrul afacerilor externe din Bulgaria, Kristian Vighenin, ministrul educației superioare din Mali, Moustapha Dicko și ministrul culturii, artelor și patrimoniului din Qatar, Hamad Bin Abdelaziz Al-Kuwari.
 
 Informații suplimentare:
Conferinţa ministerială a Francofoniei (CMF) face parte dintre cele trei instanţe consacrate prin Carta Francofoniei, alături de Sommet şi de Consiliul Permanent al Francofoniei (CPF). CMF se reuneşte în fiecare an, în scopul asigurării continuităţii politice a Sommet-ului. Conferinţa ministerială are drept misiune monitorizarea aplicării deciziilor luate în cadrul unui Sommet şi să pregătească Sommet-ul următor. Ea se pronunţă cu privire la marile axe ale acţiunii multilaterale francofone.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii