Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:42 19 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întrevederi ale ministrului Bogdan Aurescu cu Președintele Georgiei, Prim-ministrul Georgiei, președintele Parlamentului și alți oficiali

ro

15 Feb, 2015 17:04 546 Marime text
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a fost primit vineri, 13 februarie 2015, de Preşedintele Georgiei Giorgi Margvelaşvili şi a avut întrevederi cu primul-ministru Irakli Garibaşvili, preşedintele Parlamentului David Usupaşvili, precum şi cu ministrul de stat al Georgiei pentru integrare europeană şi euro-atlantică David Bakradze. Programul vizitei oficiale în Georgia a mai cuprins depunerea unei coroane de flori la Monumentul Eroilor și vizitarea liniei administrative de separație cu Osetia de Sud, în localitatea Khurvaleti.

În cadrul discuţiilor cu preşedintele Georgiei, Bogdan Aurescu a exprimat interesul României pentru dezvoltarea cooperării bilaterale, în toate sectoarele de interes comun, precum şi de sprijin al României pentru opţiunile Georgiei de integrare europeană şi euro-atlantică.
Întâlnirea cu premierul georgian a oferit ocazia abordării aspectelor privind extinderea cooperării economice româno-georgiene, inclusiv în perspectiva vizitei oficiale pe care prim-ministrul Irakli Garibaşvili o va efectua la Bucureşti, în perioada următoare, la invitaţia premierului Victor Ponta.
Bogdan Aurescu a reiterat importanţa concretizării proiectelor comune în domeniul energiei, prin inter-conectorul de gaz lichefiat Azerbaidjan - Georgia - România - Ungaria (AGRI), şi în domeniul transporturilor, prin proiectul de transport de mărfuri Marea Neagră - Marea Caspică.
Ministrul român al afacerilor externe a exprimat sprijinul pentru procesul de implementare a Acordului de Asociere UE - Georgia, inclusiv în perspectiva Summit-ului Parteneriatului Estic de la Riga, din 21-22 mai 2015. Demnitarul român a exprimat susţinerea pentru obiectivele Georgiei la Summit, inclusiv în ceea ce priveşte liberalizarea vizelor UE pentru Georgia.

La întâlnirea cu David Usupaşvili preşedintele Parlamentului georgian, ministrul român de externe a exprimat satisfacţia pentru nivelul dialogului parlamentar româno-georgian, dezvoltat inclusiv prin vizita efectuată de oficialul georgian la Bucureşti, în februarie 2014.
În discuţiile cu ministrul de stat David Bakradze, şeful diplomaţiei române a evidenţiat importanţa pe care România o acordă implementării Pachetului Substanţial de Măsuri privind Georgia, adoptat cu prilejul reuniunii la vârf a Aliaţilor din Marea Britanie, arătând că ţara noastră va participa la efortul Aliat menit să consolideze securitatea Georgiei şi să sprijine reformele în domeniul apărării. Demnitarul român a accentuat că ţara noastră continuă să susţină puternic Georgia în atingerea obiectivului final al integrării în structurile europene şi euro-atlantice.
 
Şeful diplomaţiei române a exprimat, în cadrul întrevederilor, dar și la vizitarea punctului de control Khurvaleti, susţinerea României pentru activitatea Misiunii UE de Monitorizare în Georgia (EUMM). A arătat că ţara noastră va continua să menţină un nivel ridicat al participării la EUMM, fiind, în continuare, principalul contributor, cu 35 de experţi secondaţi şi 3 experţi în regim contractual.

Totodată, Bogdan Aurescu a exprimat susţinerea României pentru soluţionarea pe cale paşnică a conflictelor prelungite din Georgia, în baza dreptului internaţional, cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Georgiei, în cadrul frontierelor sale recunoscute pe plan internaţional.

Toți interlocutorii au mulțumit ministrului român de externe pentru sprijinul constant, concret și consistent al României pentru eforturile Georgiei de integrare europeană și euro-atlantică. De asemenea, au exprimat apreciere deosebită pentru ca România a fost primul stat UE care a ratificat Acordul de Asociere și Liber Schimb. Totodată, oficialii georgieni au exprimat apreciere față de activitatea Ambasadei române ca Punct de Contact NATO, dar si contribuția substanțială cu experți români la EUMM.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii