Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:49 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întrevederea secretarului de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu cu Jean-Louis Laurens, fost director general pentru democraţie şi afaceri politice al Consiliului Europei

ro

10 Oct, 2013 19:00 607 Marime text
Secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu l-a primit joi, 10 octombrie 2013, pe Jean-Louis Laurens, fost director general pentru democraţie şi afaceri politice al Consiliului Europei. Întrevederea a avut loc în contextul manifestărilor organizate de ţara noastră cu ocazia aniversării a 20 de ani de la aderarea României la Consiliul Europei.
 
În cadrul convorbirilor, Bogdan Aurescu a subliniat faptul că organizaţia de la Strasbourg a reprezentat pentru statele membre, inclusiv pentru România, un veritabil vector al schimbării şi un garant al stabilităţii democratice . Privind retrospectiv la progresul României, de la momentul de acum 20 de ani, când era o ţară abia ieşită dintr-un regim autoritar, la calitatea de astăzi de membru al Uniunii Europene şi al NATO, secretarul de stat a exprimat aprecierea pentru sprijinul acordat de Consiliul Europei în acest proces de tranziţie democratică.
 
De asemenea, oficialul român a arătat că astăzi România susţine plenar eforturile Consiliului privind Politica de Vecinătate a organizaţiei, atât în privinţa partenerilor din Sud, cât din Est. A menţionat, ca exemplu concret de contribuţie, organizarea în perioada 18-19 octombrie, la Bucureşti, de către MAE, împreună cu Comisia de la Veneţia a Consiliului Europei şi OSCE/ODIHR, a Conferinţei internaţionale „Partidele politice – factori-cheie în dezvoltarea politică a societăţilor democratice”, dedicată statelor din Nordul Africii şi Orientul Mijlociu, având ca obiectiv transferul de expertiză democratică, inclusiv din partea României, pentru aceste state; la conferinţă vor participa reprezentanţi ai mediului academic şi politicieni / parlamentari din Algeria, Egipt, Tunisia, Libia, Maroc, Iordania, Liban, Yemen, Palestina, Irak, precum şi renumiţi experţi străini şi români.
 
Nu în ultimul rând, secretarul de stat a mulţumit în mod deosebit, în numele autorităţilor române, domnului Jean-Louis Laurens pentru dedicaţia cu care, de-a lungul carierei sale prestigioase, a sprijinit acest parcurs al României, ca un veritabil prieten al ţării noastre. 
 
Cu acest prilej, Bogdan Aurescu i-a oferit lui Jean-Louis Laurens medalia jubiliară «România - 20 de ani de la aderarea la Consiliul Europei» pentru contribuţia deosebită la dezvoltarea relaţiilor dintre Româna şi organizaţia de la Strasbourg.
 
Informaţii suplimentare:
 
Jean-Louis Laurens a avut o carieră cu adevărat impresionantă în cadrul Consiliului Europei în diversele organisme ale organizaţiei: Conferinţa Permanentă a Autorităţilor Locale şi Regionale din Europa (1976-1977), secretariatul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (1977-1981), Cabinetul Secretarului General al Consiliului Europei, însărcinat cu programele Consiliului Europei pentru statele din centrul şi estul Europei (1990-2000), director adjunct şi apoi director al Direcţiei Generale pentru Afaceri Politice a Consiliului Europei (1996-2000), director al Planificării Strategice a Consiliului Europei (2000-2005), director general al Direcţiei Afaceri Politice şi Democraţie şi director al Şcolilor Politice ale Consiliului Europei (2005-2011).   
 
România a fost invitată să adere la Consiliul Europei prin rezoluţia nr. 37/1993 a Comitetului de Miniştri, adoptată la 4 octombrie 1993. La 7 octombrie 1993, România a semnat documentele statutare şi Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi Libertăţilor Fundamentale, cu ocazia primului Summit al Consiliul Europei, desfăşurat la Viena.
 
MAE marchează împlinirea a 20 de ani de la admiterea în organizaţia de la Strasbourg, prin organizarea unei serii de manifestări: Masa rotundă din 7 octombrie 2013, împreună cu Fundaţia Europeană Nicolae Titulescu dedicată aniversării celor 20 de ani de la aderarea României la organizaţie, inaugurarea unui modul de curs pe tema relaţiilor României cu şi în cadrul Consiliului Europei de către Institutul Diplomatic Român, în perioada 7-11 octombrie 2013, conferinţa internaţională „210 ani de convieţuire. Nădlac – model al interculturalităţii”, un seminar special, în data de 15 octombrie 2013, împreună cu Parlamentul României, la care va participa Secretarul general adjunct al Consiliului Europei, conferinţa internaţională dedicată reprezentanţilor statelor din Nordul Africii şi Orientul Mijlociu, cu tema „Partidele politice – factori-cheie în dezvoltarea politică a societăţilor democratice”, la Bucureşti, în perioada 18-19 octombrie 2013, organizată de MAE împreună cu Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia) şi OSCE-ODIHR.  
 
În cadrul evenimentelor dedicate aniversării a 20 ani de la aderarea României la Consiliul Europei, Institutul Diplomatic Român l-a invitat pe Jean-Louis Laurens, fost director  general pentru afaceri politice în cadrul Consiliului Europei, în calitate de invitat special, pentru a susţine o serie de prelegeri în cadrul modulului de curs menţionat.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii