Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:14 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întrevederea ministrului Titus Corlăţean cu preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Corman

ro

31 Mar, 2014 19:33 851 Marime text
Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a fost primit astăzi, 31 martie, la Chişinău, de preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Corman.
Ministrul Titus Corlăţean a evocat momentul excelent traversat în prezent în plan bilateral, în aplicarea Parteneriatului Strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. A prezentat stadiul la zi al principalelor proiecte aflate în execuţie, pe cele două mari linii de acţiune convenite de cele două Guverne – conectarea mai strânsă a Republicii Moldova la spaţiul european, respectiv susţinerea integrării europene a Chişinăului.  
Ministrul român a subliniat rolul important care revine palierului relaţiilor parlamentare în ghidarea şi susţinerea agendei de cooperare stabilite la nivelul Executivelor de la Bucureşti şi Chişinău. În acest context, a amintit activitatea intensă a Comisiei interparlamentare bilaterale de integrare europeană, a cărei creare a iniţiat-o, din poziţia deţinută anterior, de preşedinte al Comisiei de Politică Externă a Senatului României.
Şeful diplomaţiei române a argumentat că, în această perioadă de profunde transformări, legate de afirmarea destinului european al Republicii Moldova, Parlamentul de la Chişinău are datoria să evidenţieze constant, prin procesul de armonizare legislativă, dar şi prin tonul de ansamblu al dezbaterii, voinţa politică fermă în direcţia integrării europene. Aşa cum a arătat experienţa statelor care au aderat la Uniunea Europeană, consensul la nivel social şi politic în jurul obiectivului integrării joacă un rol determinant în reuşita procesului de apropiere de Europa. În acelaşi timp, clasa politică de la Chişinău are responsabilitatea de a se implica în efortul de ansamblu de informare obiectivă cu privire la beneficiile integrării europene, de demontare a clişeelor şi dezinformărilor. Ministrul Titus Corlăţean a exemplificat prin impactul profund generat de procesul integrării europene asupra societăţii, economiei şi instituţiilor româneşti, asupra oportunităţilor personale şi a celor deschise pentru societate în ansamblul său. O astfel de evoluţie benefică este în curs deja şi în Republica Moldova, pe fondul apropierii accelerate de Uniunea Europeană.
Ministrul Titus Corlăţean a asigurat ca România va rămâne, în această etapă în care se concretizează obiectivele europene ale Chişinăului, în prima linie a sprijinului politic şi concret. În acest sens, a asigurat că Parlamentul României va fi primul for legislativ din Uniunea Europeană care va ratifica Acordul de Asociere UE - Republica Moldova.
În cursul întrevederii au mai fost discutate subiecte ţinând de evoluţiile regionale, agenda politică internă din Republica Moldova şi priorităţile de activitate ale Legislativului de la Chişinău.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii