Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:28 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întrevederea ministrului afacerilor externe, Titus Corlăţean, cu omologul lituanian, Linas Linkevičius (Vilnius, Lituania)

ro

10 Jan, 2014 14:41 842 Marime text
Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a avut astăzi, 9 ianuarie 2014, o întrevedere cu omologul său lituanian, Linas Linkevičius. În cadrul întrevederii au fost evidenţiate relaţiile excelente dintre România şi Republica Lituania, cei doi oficiali trecând în revistă rezultatele numeroaselor contacte bilaterale din 2013, precum și calendarul vizitelor care au fost perfectate pentru 2014 la nivelul  primilor-miniștri, președinților celor două parlamente și miniștrilor de externe.
În ceea ce privește cooperarea bilaterală sectorială, cei doi miniștri și-au exprimat satisfacția pentru semnarea recentă a memorandului privind participarea României la proiectul de transport feroviar Viking, care leagă Marea Baltică de Marea Neagră, și au convenit intensificarea cooperării bilaterale în etapa următoare în vederea semnării acordului. De asemenea, au punctat necesitatea intensificării cooperării bilaterale economice, inclusiv prin organizarea unui forum economic în marja vizitei pe care premierul lituanian, Algirdas Butkevicius, urmează să o efectueze la București în cursul anului 2014. 
Totodată, miniştrii afacerilor externe au evidențiat consistenţa dialogului bilateral și convergenţa poziţiilor şi intereselor celor două state pe subiecte aflate pe agenda europeană și euroatlantică. În context, au fost analizate rezultatele recent încheiatei Preşedinţii lituaniene a Consiliului UE, care a înregistrat progrese în dosare importante cum ar fi Cadrul Financiar Multianual, Uniunea Bancară, politica de coeziune sau politica de extindere. Cu acest prilej, ministrul Linas Linkevicius a reiterat sprijinul Lituaniei pentru aderarea României la spațiul Schengen.
Un accent deosebit a fost pus pe Summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius (28-29 noiembrie 2013), unde atât România, cât și Lituania au exprimat un interes major pentru accelerarea implementării rezultatelor obținute în privința Republicii Moldova și Georgiei.
Unitatea de viziune a celor două state a fost reflectată inclusiv în ceea ce privește tematica NATO, cu accent pe agenda Summit-ului Alianței din Marea Britanie. Cei doi oficiali au subliniat în context importanța politicii Aliate a ușilor deschise, cu atât mai mult cu cât în 2014 se împlinesc 10 ani de la aderarea României și Lituaniei la NATO. 
Întâlnirea dintre cei doi miniștri de externe a avut loc în contextul participării ministrului afacerilor externe, Titus Corlățean, la reuniunea informală Snow meeting de la Trakai, care are loc în perioada 9-10 ianuarie 2014.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii