Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:26 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întrevederea ministrului afacerilor externe, Titus Corlăţean, cu omologul albanez, Ditmir Bushati

ro

18 Mar, 2014 20:23 1008 Marime text
Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a avut marţi, 18 martie 2014, o întrevedere cu ministrul albanez al afacerilor externe, Ditmir Bushati, în contextul vizitei oficiale pe care premierul României, Victor Ponta, o efectuează în Republica Albania.
Agenda discuţiilor a fost orientată asupra eforturilor Albaniei pentru a obţine, cât mai curând posibil statutul de candidat la aderarea la UE, precum şi a aspectelor legate de preluarea de către Republica Albania, de la România, în iunie 2014, a Preşedinţiei-în-Exerciţiu a SEECP.
Ministrul Corlăţean a subliniat că momentul celebrării, la 15 decembrie 2013, a centenarului relaţiilor bilaterale a conferit cadrul oportun pentru o nouă abordare a relaţiei bilaterale. De asemenea, a accentuat importanţa continuării eforturilor pentru a atinge potenţialul real de cooperare bilaterală, prin dinamizarea dialogului politico-diplomatic şi a cooperării la nivel sectorial.
Miniştrii au exprimat interesul pentru aprofundarea relaţiilor în toate sectoarele de interes comun, cu accent pe creşterea comerţului bilateral, subliniindu-se necesitatea pentru continuarea eforturilor în acest sens. Forumul Economic organizat la Tirana, la 18 martie 2014 în marja vizitei oficiale întreprinse de premierul României va fi urmat de organizarea la Bucureşti, în viitorul apropiat, a Comitetului Mixt de cooperare economică, ştiinţifică şi tehnică.

În planul parcursului european al Albaniei, ministrul Titus Corlăţean a asigurat că va menţine o abordare angajantă şi de sprijin pentru acordarea statutului de candidat şi, în acest context, a încurajat omologul albanez să continue eforturile pentru îndeplinirea criteriilor pentru o decizie favorabilă în iunie 2014. În acest context, demnitarul român, a exprimat disponibilitatea pentru oferirea de expertiză şi lecţii învăţate în domenii de interes pentru partea albaneză în ceea ce priveşte reformele necesare în procesul de integrare europeană, începând cu reformele în domeniile administraţiei publice, justiţiei, combaterii crimei organizate şi a corupţiei.
În egală măsură, Titus Corlăţean a accentuat că sunt necesare, în continuare, progrese consistente în îndeplinirea recomandărilor Comisiei Europene, inclusiv în ceea ce priveşte asigurarea tratamentului egal pentru persoanele aparţinând tuturor minorităţilor. Oficialul român a reiterat importanţa acordată de România comunităţii de aromâni din Republica Albania, accentuând eforturile pe care această comunitate le face pentru prezervarea identităţii aparţinând filonului cultural şi etnic românesc. De asemenea, ministrul Corlăţean a subliniat importanţa finalizării rapide a procesului de retrocedare a Casei Iorga din Saranda - imobil naţionalizat după instaurarea regimului comunist în Albania şi vândut unei persoane private după prăbuşirea regimului totalitar de la Tirana.

Ministrul albanez al afacerilor externe, Ditmir Bushati, a împărtăşit deschiderea sa pentru consolidarea cooperării bilaterale în domeniile abordate, precum şi dorinţa de a explora oportunităţile de cooperare şi în alte domenii de interes reciproc. Totodată, demnitarul albanez şi-a exprimat optimismul privind obţinerea de către Republica Albania a statutului de candidat la UE cu ocazia viitoarei evaluări.
Cei doi demnitari au avut un schimb de opinii asupra evoluţiilor din Sud-Estul Europei, cu accent pe Ucraina şi a perspectivei europene a statelor din Balcanii de Vest în contextul deţinerii de către România a Preşedinţiei-în-Exerciţiu a SEECP şi a preluării mandatului SEECP, în semestrul II, de către Albania.
În încheiere, demnitarul român a exprimat convingerea că relaţiile româno-albaneze vor continua să se dezvolte pe măsura patrimoniului comun cultural, lingvistic, social şi politico-diplomatic atât de bogat.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii