Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:02 18 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întrevederea ministrului afacerilor externe, Titus Corlăţean, cu Înaltul Reprezentant ONU pentru Alianţa Civilizaţiilor, E.S. Nassir Abdulaziz Al-Nasser

ro

16 Oct, 2013 14:08 528 Marime text
Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, l-a primit astăzi, 16 octombrie 2013, pe Înaltul Reprezentant ONU pentru Alianţa Civilizaţiilor, E.S. Nassir Abdulaziz Al-Nasser (Qatar).
 
În cadrul întrevederii s-a procedat la o trecere în revistă a celor mai recente evoluţii înregistrate la nivelul Alianţei Civilizaţiilor, iniţiativă aflată sub auspiciile Naţiunilor Unite având ca obiectiv principal afirmarea ca platformă de dialog şi înţelegere între culturi şi religii.
 
Ministrul Titus Corlăţean a exprimat aprecierea pentru vizita Înaltului Reprezentant ONU în România, ca răspuns la invitaţia adresată de partea română, şi a reafirmat deschiderea şi interesul României pentru promovarea principiilor fundamentale care au stat la baza lansării Alianţei. A informat asupra politicii României privind protecţia şi promovarea identităţii culturale, lingvistice şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale şi a oferit ca exemplu deosebit zona Dobrogei unde modelul de convieţuire româno-turco-tătar reflectă “ respectul pe care România îl are faţă de toate religiile, faptul că suntem o societate multiculturală şi oferim un bun exemplu de toleranţă şi respect”. A exprimat aprecierea şi întregul sprijin al României pentru obiectivele Alianţei Civilizaţiilor.
 
În cadrul întrevederii, ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a informat în legătură cu preluarea de către România la 1 iulie 2013 a Preşedinţiei-în-Exerciţiu (PiE) a Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP), cel mai important mecanism de cooperare în Europa de Sud-Est, şi a apreciat că România ar putea folosi calitatea de PiE a SEECP pentru facilitarea unei cooperări structurate pe aceste dimensiuni. Astfel, Alianţa Civilizaţiilor va putea funcţiona ca platformă de acţiune în promovarea bunei integrări şi a dialogului intercultural şi inter-religios în plan regional.
 
Înaltul Reprezentant ONU a mulţumit pentru invitaţia de a vizita România şi a informat că doreşte în prezent să coaguleze un sprijin politic mai consistent, care să permită transformarea Alianţei într-un mecanism viabil, de tip soft power . Se doreşte asumarea unui rol mai proeminent al Alianţei în domenii precum educaţie, tineret, mediere, prevenirea conflictelor etc. A menţionat că România este un model unic pentru alte ţări, un model de succes în ce priveşte toleranţa şi multiculturalismul.
 
Discuţiile dintre cei doi înalţi oficiali s-au concentrat şi asupra rolului tinerilor şi al mass-media ca instrumente de schimbare şi de susţinere a eforturilor de modernizare a societăţii, al rolului femeilor în societate, al toleranţei şi al dialogului intercultural şi inter-religios.
 
Cei doi miniştri au apreciat relaţiile excelente dintre România şi Statul Qatar.
Informaţii suplimentare:
 
Alianţa Civilizaţiilor (UNAoC) este o iniţiativă lansată în cadrul ONU, la 14 iulie 2005, în scopul mobilizării unei acţiuni politice la nivel global pentru facilitarea dialogului şi promovarea înţelegerii şi reconcilierii între culturi şi religii (cu referire specială la cele islamice şi occidentale), inclusiv prin susţinerea de proiecte în domeniile educaţie, tineret, migraţie şi media.
 
Iniţiativa, co-autorată de Spania şi Turcia, a fost propusă de premierul spaniol José Luis Rodríguez Zapatero, în septembrie 2004, cu ocazia celei de a 59-a sesiuni a Adunării generale a ONU.
 
La 28 septembrie 2012, Secretarul general al ONU l-a numit în funcţia de Înalt Reprezentant pentru UNAOC, pe Nassir Abdulaziz Al-Nasser. Acesta a preluat postul la 1 martie 2013.
 
AoC este sprijinită de un Grup de Prieteni (GoF). GoF reprezintă principala structură de sprijin a Alianţei Civilizaţiilor, fiind alcătuit în prezent din 133 de ţări (inclusiv toate statele membre UE) şi 22 organizaţii internaţionale. Numeroase state arabe susţin această iniţiativă.
 
România se numără printre primele state europene care au aderat la Grupul de Prieteni şi a elaborat un Plan Naţional, reunind activităţi specifice domeniilor din preocuparea Alianţei Civilizaţiilor.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii