Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:18 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Desemnarea unui reprezentant al Romaniei in functia de Raportor special ONU

ro

22 Jun, 2010 16:54 737 Marime text
Consiliul ONU pentru Drepturile Omului (CDO) de la Geneva a desemnat, la data de 18 iunie 2010, în funcţia de Raportor special ONU pentru efectele adverse ale transportului de produse şi deşeuri toxice şi periculoase asupra realizării drepturilor omului, candidatul din partea României, domnul Călin Georgescu. Este primul mandat tematic obţinut de România de la înfiinţarea CDO, în 2006. Durata mandatului este de 3 ani, cu posibilitatea prelungirii.

La actuala sesiune CDO au fost desemnaţi opt raportori speciali, selecţia acestora făcându-se dintr-un număr de 290 de candidaţi, reprezentând toate grupurile geografice.

Domnul Călin Georgescu a ocupat funcţii manageriale atât în cadrul unor instituţii publice, cum ar fi Ministerul Mediului şi Ministerul Afacerilor Externe, cât şi al structurilor din cadrul societăţii civile. De asemenea, a dobândit expertiză ONU în cadrul Programului ONU pentru Dezvoltare (UNDP), unde s-a consacrat în special temelor de protecţie a mediului şi de dezvoltare sustenabilă. Actualmente este director executiv la Centrul Naţional pentru Dezvoltare Sustenabilă.

Succesul marcat prin alegerea reprezentantului român se datorează atât elementelor de pregătire şi experienţă personale ale candidatului, cât şi importanţei pe care România o acordă domeniului respectării şi promovării drepturilor omului.

Se demonstrează, totodată, sprijinul constant acordat de România instituţiei Consiliului Drepturilor Omului, cea mai importantă contribuţie de până acum fiind deţinerea preşedinţiei CDO pe durata celui de-al doilea ciclu al funcţionării CDO, în perioada 2007 - 2008.

Informaţii suplimentare

Mandatul de Raportor special pentru efectele adverse ale transportului de produse şi deşeuri toxice şi periculoase asupra realizării drepturilor omului a fost înfiinţat în 1995, printr-o rezoluţie a fostei Comisii ONU pentru Drepturile Omului, şi revizuit în 2008, de noul Consiliu. Până în prezent, s-au succedat doi experţi din grupul african pe acest post. Elementele de mandat ale raportorului special includ:

a) examinarea efectelor transportului ilicit de deşeuri toxice şi periculoase asupra exercitării drepturilor omului, în special dreptul la viaţă şi dreptul la sănătate;

b) cercetarea, monitorizarea, examinarea şi primirea de comunicări şi informaţii cu privire la traficul ilegal de deşeuri toxice şi periculoase;

c) elaborarea de recomandări şi propuneri privind măsurile adecvate pentru a controla, reduce şi eradica traficul ilicit, transportul de produse şi deşeuri toxice şi periculoase;

d) întocmirea, anuală, a listei ţărilor şi corporaţiilor transnaţionale angajate în transportul ilicit de deşeuri toxice şi periculoase, precum şi ţinerea evidenţei persoanelor decedate sau afectate de deşeuri.

România a mai deţinut, până în prezent, două mandate, vizând monitorizarea situaţiilor de ţară (pentru R.D. Congo şi Belarus).

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii