Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:08 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat MAE - Întrevederea secretarului de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu cu Kenneth Deane, Directorul Capacităţii de Planificare şi Conducere a Misiunilor Civile din Serviciul European de Acţiune Externă 06 octombrie 2014

ro

06 Oct, 2014 15:46 859 Marime text
Secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu a avut astăzi, 6 octombrie 2014, o întrevedere cu Kenneth Deane, Directorul Capacităţii de Planificare şi Conducere a Misiunilor Civile  din cadrul Serviciului European de Acţiune Externă.

Secretarul de stat  Bogdan Aurescu a subliniat interesul major al României faţă de progresul Politicii de Securitate şi Apărare Comună a UE (PSAC), evocând relevanţa acesteia pentru securitatea statelor membre UE. A evocat, totodată, relevanţa misiunilor PSAC civile, pe fondul unui climat internaţional marcat de profunde evoluţii negative şi tensiuni acutizate, atât în Vecinătatea Estică, cât şi în Vecinătatea Sudică. A arătat că, din perspectiva României, statele membre trebuie să continue eforturile pe plan intern de asigurare a capacităţilor civile cu care să poată încadra misiunile PSAC. 

Secretarul de stat  Bogdan Aurescu a încurajat o implicare mai substanţială a UE, pe dimensiunea PSAC, în Vecinătatea Estică, mai ales în condiţiile în care se înregistrează dezechilibre strategice determinate de acţiunile Federaţiei Ruse.

Demnitarul român a arătat, de asemenea, că România contribuie în mod consistent la misiunile civile PSAC, fiind constant printre contributorii de top – în prezent pe locul 7 dintre statele membre în privinţa experţilor secondaţi şi pe locul 2 dintre statele membre în ce priveşte experţii contractuali. A exemplificat cu misiunea EUMM Georgia, unde contingentul naţional este cel mai numeros – în prezent 41 de persoane. A subliniat importanţa misiunii de consiliere EUAM Ukraine, dislocate la Kiev, în vederea reformării sectorului civil de securitate din statul vecin, pe care România o susţine, cei doi oficiali făcând un schimb de opinii asupra situaţiei de securitate din Ucraina şi a stadiului pregătirii misiunii EUAM.

Secretarul de stat  Bogdan Aurescu a reconfirmat deschiderea părţii române de a continua să sprijine misiunile PSAC, dorind în acelaşi timp să beneficieze de o prezenţă sporită a personalului românesc specializat în structurile de gestionare a crizelor din cadrul SEAE, precum şi în poziţii de conducere în cadrul misiunilor.

Directorul Capacităţii de Planificare şi Conducere a Misiunilor Civile  din cadrul SEAE Kenneth Deane a exprimat aprecieri deosebite pentru calitatea foarte bună a experţilor români trimişi în diversele misiuni civile UE, precum şi pentru contribuţia de ansamblu a României la derularea activităţii structurii pe care o conduce, mai ales în cadrul unor misiuni cu grad sporit de dificultate.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii