Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:30 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat DIICOT - 15 iulie 2015

ro

15 Jul, 2015 17:45 1265 Marime text
La data de 14.07.2015, procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală  împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate au efectuat un număr de 16 percheziții domiciliare pe raza municipiului București şi judeţelor Timișoara, Iași, Craiova, Drobeta Turnu Severin, Oradea şi Făgăraș în cadrul unei acţiuni privind săvârşirea de către mai multe persoane a unor infracţiuni din  domeniul criminalităţii informatice.     În cauză s-a dispus începerea urmăriri penale împotriva a unui număr de 12 suspecţi pentru săvârşirea infracţiunilor de: constituirea unui grup infracţional organizat, alterarea integrităţii datelor informatice, operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice, acces ilegal la un sistem informatic, fals informatic, fraudă informatică, efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos şi spălare de bani.

    Astfel, în primăvara anului 2013, autorităţile judiciare române s-au sesizat cu privire la existența mai multor utilizatori care activează pe forumul online darkode.com/darkode.me, specializat în activități din sfera criminalității informatice.

    Pe forum au fost indentificaţi până la această dată un număr de 12 cetăţeni români care şi-au creat conturi de utilizator prin intermediul cărora au comunicat între ei, au comercializat date confidențiale, precum cele aparținând unor instrumente de plată electronică și au coordonat modalități specifice de executare a unor atacuri informatice asupra unor sisteme informatice.

    Există suspiciunea că folosindu-se de informațiile deţinute, suspecţii ar fi inițiat și executat atacuri informatice împotriva unor servere care găzduiau diverse site-uri pe internet, precum și atacuri de tip phishing împotriva clienților unor platforme financiare online.

    Cu privire la un suspect din dosar s-a acţionat în cadrul unei echipe comune de anchetă (J.I.T.) cu autorităţile judiciare din Marea Britanie, Finlanda şi Slovenia constituită cu sprijinul  EUROJUST şi EUROPOL.

    La data de 14.07.2015  procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor S. G. şi R. R. I. şi măsura controlului judiciar a inculpaţilor A.I.I. şi I.A.A. pentru săvârşirea infracţiunilor de fals informatic, operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice, efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos, acces ilegal la un sistem informatic, constituirea unui grup infracţional organizat.

    În  cauză, există suspiciunea rezonabilă  că în perioada 2013-2014, inculpatul R. R. I., în baza aceleaşi rezoluţii infacţionale, s-a implicat alături de alţi suspecţi cercetaţi în prezenta cauză, în lansarea mai multor atacuri de tip „phishing” împotriva utilizatorilor legitimi ai unei platforme/serviciu on-line de plăţi, şi totodată împotriva clienţilor unei bănci situate pe teritoriul  Germaniei, în scopul obţinerii de date confidenţiale aferente conturilor personale, date susceptibil a fi utilizate ulterior în cadrul altor activităţi infracţionale cu specific informatic.

    Totodată, în cauză există suspiciunea rezonabilă că pe parcursul anului 2014, inculpatul S.G a achiziţionat prin intermediul internetului, de la mai multe persoane, date confidenţiale aferente unor carduri bancare, de regulă carduri de credit emise de instituţii financiare din S.U.A. şi Anglia transferând fără drept sume de bani către mai multe persoane atât din SUA, cât şi din Marea Britanie, care foloseseau acte de identitate false pentru a ridica sumele de bani transferate.

    Cu ocazia percheziţiilor efectuate în cauză au fost găsite şi ridicate,  sistemele informatice utilizate în activitatea infracțională.

    De asemenea, au fost efectuate descinderi simultane la domiciliile a aproximativ 50 de membri ai grupării din 15 state, sincronizate şi coordonate de către F.B.I. şi EUROPOL.

    La acțiune au participat poliţişti din cadrul DCCO – Serviciul de Combatere a Criminalităţii Informatice şi din cadrul BCCO București, Timișoara, Iași, Craiova, Oradea și Braşov, ofițeri din cadrul National Crime Agency din Marea Britanie şi precum şi echipe de intervenţie din cadrul Jandarmeriei Române.

    Suportul tehnic şi informativ a fost asigurat de către Serviciul Roman de Informaţii şi Direcţia Operaţiuni Speciale din I.G.P.R.

     Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii