Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:44 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Una dintre cele mai importante şi influente personalităţi ale secolului XX...

ro

18 May, 2015 09:22 1887 Marime text
Bertrand Russell, matematician, logician, filozof şi eseist britanic, s-a născut pe 18 mai 1872. Bunicul lui din partea mamei, John Russell, a fost prim ministru al Marii Britanii, iar nașul lui, filozoful John Stuart Mill.
 
Potrivit Wikipedia, în timpul vieții s-a declarat ca fiind liberal, socialist şi pacifist, dar în acelaşi timp a admis că nu a fost cu adevărat niciunul dintre aceste lucruri. Russell a fost un activist anti-război, a militat împotriva lui Adolf Hitler şi a atacat Statele Unite pentru implicarea în războiul din Vietnam.
 
Lucrările lui Russell au influenţat numeroase domenii precum filosofia, logica, matematica şi informatica. În anul 1950, i-a fost acordat Premiul Nobel pentru Literatură, în recunoașterea operelor sale semnificative, în care promovează umanitarismul și libertatea de conștiință.
 
Russell, unul dintre fondatorii filosofiei analitice, considera că religia este un lucru ce aparţine trecutului. În acest context, alături de alţi critici ai religiei, Karl Marx, Sigmund Freud şi Friedrich Nietzsche, Russell a pus bazele unei „noi şcoli a gândirii”.

Sursa foto: theguardian.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii