Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:36 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Zidul Berlinului, un simbol al tiraniei comuniste...

ro

13 Aug, 2014 17:14 1965 Marime text
În urmă cu 53 de ani, în noaptea de 12 spre 13 august, începea construirea Zidului Berlinului, care, timp de 28 de ani, a reprezentat un simbol al tiraniei comuniste, ce a separate familii, un oraş şi o ţară întreagă. Ideea ridicării zidului a aparţinut liderului comunist est-german Walter Ulbricht şi a fost realizată cu ajutorul muncitorilor şi a soldaţilor est-germani, impactul fiind devastator pentru familile germane. 

Est-germanii, care lucrau în Germania de Vest, au fost nevoiţi să renunţe la locurile lor de muncă, foarte mulţi riscându-şi viaţa în încercarea de a trece în Germania de Vest. Zidul a avut o lungime de 155 de kilometri şi o înălţime de patru metri, iar pentru a asigura o mai bună siguranţă, a fost construit un coridor suplimentar, cunoscut sub numele de Fâşia Morţii. Acesta avea 100 de metri lăţime şi era supravegheat continuu, făcând aproape imposibilă trecerea neautorizată în RFG.
În noiembrie 1989, Zidul Berlinului a căzut, fiind ulterior dărâmat cu buldozerele. În prezent, acolo, se află un muzeu şi câteva rămăşiţe ale fostului simbol al Războiului Rece.
 
Sursa foto: Wikipedia
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii