Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:26 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Unul dintre cei mai renumiţi dirijori şi compozitori ai lumii...

ro

14 Aug, 2014 10:12 4872 Marime text
În urmă cu 18 ani, pe 14 august, se stingea din viaţă unul dintre cei mai renumiţi dirijori şi compozitori ai lumii, Sergiu Celibidache, la reşedinţa sa, în apropiere de Paris.

Născut pe 28 iunie 1912, la Roman, Celibidache a studiat matematica, filozofia şi muzica în Iaşi, şi, după despărţirea de familia sa, şi-a continuat studiile la Bucureşti, la Paris, apoi la Berlin. Sergiu Celibidache a fost un mare interpret al muzicii post-romantice, fiind recunoscut ca dirijor neîntrecut al simfoniilor lui Anton Bruckner, precum şi al impresioniştilor francezi, de la Claude Debussy la Maurice Ravel.

Din anul 1945, a fost dirijor-şef şi director muzical al Orchestrei Filarmonice din Berlin, din această colaborare rezultând 414 concerte, susţinute atât în Berlin, cât şi în turneele din străinătate. Timp de zece ani, a dirijat Orchestra Radio din Stockholm, cinci ani Orchestra Radio din Stuttgart, doi ani Orchestra Naţională din Paris, iar din 1979 şi până la sfârşitul vieţii sale, Orchestra Filarmonicii din Munchen. De asemenea, ocazional, a dirijat orchestre din Anglia Austria, Italia, Franţa, dar şi din America Centrală şi de Sud. În 1949, i-a fost oferit postul de dirijor al New York Philharmonic Orchestra, însă l-a refuzat.

În anul 1965, Celibidache s-a căsătorit cu pictoriţa Ioana Procopie Dumitrescu, pe care o cunoştea din copilărie, pe care a petrecut-o în România, trei ani mai târziu, născându-se unicul său fiu, Serge Ioan.
 
Sursa foto: realitatea.net
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii