Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:39 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Una dintre cele mai cunoscute scriitoare...

ro

18 Jul, 2014 09:52 2186 Marime text
Una dintre cele mai celebre scriitoare şi o romancieră engleză realistă din perioada romantică pre-victoriană, Jane Austen, s-a stins din viaţă într-o zi de 18 iulie, în urmă cu 197 de ani. Viaţa i-a fost curmată de boala Addison, o maladie ce se manifestă prin dereglarea glandei suprarenale.
 
Jane Austen, cea care a deschis calea următoarei generaţii de femei scriitoare, a scris într-o perioadă în care femeile ce scriau era foarte puţine, din acest motiv, o parte din cărţile sale erau semnate cu pseudonime. Născută pe 16 decembrie, în Marea Britanie, Jane Austen a crescut alături de cei cinci fraţi şi Cassandra, sora ei mai mare. Încă din adolescenţă, Jane a început să-şi dezvolte capacităţile artistice.

Dintre cele mai importante opere amintim „Raţiune şi simţire”, „Mândrie şi prejudecată”, „Parcul Mansfield”, „Emma”. Scriitoarea s-a remarcat datorită abilităţii de a pătrunde în interiorul personajelor şi naturii relaţiilor umane. Lucrările lui Jane Austen, prin satirizarea convenţiilor sociale, au contribuit la eliminarea stereotipurilor cu privire la aspiraţiile femeilor din acea vreme.
Scriitoarea face parte din „Top 100 Britanici Remarcabili”, iar „Mândrie şi Prejudecată” a fost votat „Cel mai bun roman britanic din toate timpurile”, într-un sondaj efectuat de BBC, în anul 2005.
 
Sursa foto: Wikipedia
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii