Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:33 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Se împlinesc 140 de ani de la naşterea Reginei Maria a României

ro

29 Oct, 2015 00:00 1369 Marime text

 
Astăzi, se împlinesc 140 de ani de la naşterea Reginei Maria a României, cea care a fost a doua regină a ţării noastre, după Elisabeta. Principesa Maria a devenit regină a României în anul 1914, odată cu accederea la tron a soţului său, principele Ferdinand.
 
La data de 29 octombrie 1875, în Anglia, s-a născut Regina Maria a României. A crescut mai bine de un deceniu la reşedinţa de la ţară a familiei de Edinburgh. În timpul copilăriei, s-a ataşat foarte mult de Victoria, sora ei mai mică. Era o adolescentă când Casa Regală a României voia ca prinţul de coroană Ferdinand să se căsătorească, pentru a putea asigura astfel viitorul dinastiei. 
 
În anul 1892, Alteţa Sa Regală Marie de Edinburgh s-a căsătorit cu Alteţa Sa Regală Ferdinand, Prinţul de Coroană al României. Au fost trei ceremonii de căsătorie: civilă, catolică (religia lui Ferdinand) şi protestantă (religia Mariei).

De o frumuseţe ieşită din comun, Regina Maria a militat pentru interesele României în plan extern, fiind un adevărat ambasador al ţării, precum şi o prezenţă permanentă pe front, fiind supranumită „Mama răniţilor“ sau „Regina soldat“. A fost sfătuitorul cel mai de preţ al Regelui Ferdinand, până la decesul acestuia, în anul 1927, însă, după venirea la tron a fiului ei, Carol, a fost îndepărtată din viaţa publică.

În ultimii ani de viaţă, Regina Maria s-a tratat la mai multe sanatorii din Europa şi s-a întors în ţară în 1938, când a murit la reşedinţa sa de la Pelişor.

 
Inima Reginei Maria va fi așezată în Salonul de Aur al Castelului Pelișor, începând cu data de 3 noiembrie, informează Casa Regală. Inima va fi transferată în caseta sa originală de argint, în cadrul unei procesiuni care va porni, în cursul dimineții de 3 noiembrie, de la Muzeul Național de Istorie.

Inima Reginei Maria va parcurge, apoi, cu escortă, traseul de la Palatul Regal la Castelul Regal Pelișor.

Sursa foto: Wikipedia
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii