Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:58 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Scriitorul Charles Dickens, a cărui operă are o însemnătate universală...

ro

07 Feb, 2016 00:00 1896 Marime text


Scriitorul britanic Charles Dickens, a cărui operă are o însemnătate universală, s-a născut la data de 7 februarie 1812, la Portsmouth, fiind al doilea dintre cei opt copii ai familiei.
 
La vârsta de 12 ani, Dickens muncea la o fabrică de ghete, după ce tatăl său a pierdut o importantă sumă de bani, iar familia lui a fost trimisă la închisoarea datornicilor. Apoi, după ce a lucrat, pentru o scurtă perioadă, ca stenograf la tribunal, devine ziarist şi scrie despre campaniile electorale, sub pseudonimul Boz. Cu acelaşi pseudonim, a publicat şi în ziarele „Morning Chronicle” şi „London Evening Chronicle”.
 
În 1836, Dickens s-a căsătorit cu Catherine Hogarth, cu care a avut zece copii. În anii '50, a suferit două pierderi devastatoare, pe cea a fiicei sale și pe cea a tatălui, iar în 1858 divorțează și de soție. În această perioadă, romanele sale au căpătat o perspectivă sumbră.
 
La data de 9 iunie 1870, pe când se afla la reședința sa din Anglia, a suferit un accident vascular cerebral, care i-a curmat viața, lăsând ultimul său roman, „The Mystery of Edwin Drood”, neterminat. Scriitorul a fost înmormântat în Colțul Poeților din Catedrala Westminster Abbey.
 
Printre cele mai importante opere ale sale se numără „Marile speranţe”, „Aventurile lui Oliver Twist”, „David Copperfield”.
 
Sursa foto:infed.org
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii