Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:19 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Într-o zi de 13 iulie, Frida Kahlo, imortalizată de cei mai mari fotografi ai lumii...

ro

13 Jul, 2014 12:10 3372 Marime text
Astăzi, se împlinesc 60 de ani de când pictoriţa mexicană Frida Kahlo, cunoscută datorită autoportretelor realizate într-un stil suprarealist, s-a stins din viaţă, în capitala Mexicului, în casa părintească, la vârsta de 47 de ani.
Cauza oficială a decesului a fost embolie pulmonară. „Sper ca plecarea să fie veselă şi să nu mă întorc niciodată...”, notase Frida în jurnal, doar cu câteva zile înainte să se stingă din viaţă.
 
Născută pe 6 iulie, în Mexic, în casa albastră a tatălui său, unde a trăit aproape toată viaţa, Magdalena Carmen Frieda Kahlo y Calderon, pe numele ei adevărat, a fost diagnosticată, la vârsta de şase ani, cu poliomelită. În urma acestei boli, a rămas şchiopă. Tatăl ei a fost cel care a încurajat-o să treacă peste batjocura copiilor şi să practice înotul şi boxul. La 15 ani, Frida a fost prima fată care a intrat la „Prepa”, cel mai bun liceu al Mexicului, dorind să devină medic. Un an mai târziu, a suferit un accident rutier, ce i-a cauzat răni, care au marcat-o întreaga viaţă. În urma accidentului, nu s-a recuperat complet, izolându-se de restul lumii şi dedicându-se picturii, unde a transpus experienţele sale în imagini de neuitat.
 
Artista, în majoritatea lucrărilor sale, a combinat tradiţiile şi simbolistica religioasă mexicană cu tratarea suprarealistă a subiectului. În anul 1938, Frida Kahlo a avut prima şi singura galerie solo în SUA. La invitaţia lui Andre Breton, a mers în Franţa, iar cu această ocazie, Muzeul Luvru a cumpărat una dintre lucrările sale, „The Frame”, fiind prima operă de artă realizată de un artist mexican în secolul XX şi cumpărată de acest muzeu. Opera ei este considerată emblematică pentru cultura naţională mexicană şi, deşi picturile i-au fost ignorate în timpul vieţii, nu s-a simţit afectată, mărturisind că pictează pentru ea însăşi.
În ceea ce priveşte viaţa personală, iubirea ei a fost pictorul mexican Diego Rivera, cu care Frida Kahlo a avut o căsnicie complexă, tumultoasă şi dificilă.
 
Sursa foto: info.umkc.edu
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii