Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:49 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? În urmă cu şapte ani, Florian Pittiş...

ro

05 Aug, 2014 10:37 3631 Marime text
În urmă cu şapte ani, actorul şi cântăreţul de muzică folk Florian Pittiş a încetat din viaţă la vârsta de 63 de ani, fiind înmormântat în Cimitirul Bellu din Bucureşti, pe Aleea Actorilor.

Moţu, cum era alintat de toată lumea, s-a născut la Bucureşti şi a fost actor, regizor, traducător, interpret de muzică folk şi realizator de emisiuni radio. A scris texte pentru cântecele Andei Călugareanu, dar şi pentru cele ale lui Mircea Vintilă sau Sorin Chifiriuc. Totodată, a tradus şi a regizat piese de teatru.
 
Pittiş a lucrat la Teatrul Municipal „Lucia Sturza-Bulandra”, unde a colaborat cu regizori de renume, precum Liviu Ciulei, Andrei Şerban şi Alexandru Tocilescu. În domeniul muzical, s-a făcut cunoscut într-un trio cu Anda Călugăreanu şi Dan Tufaru, iar mai târziu, în Cenaclul Flacăra. În anul 1992, a întemeiat, alături de Mircea Baniciu, Mircea Vintilă şi Vladi Cnejevici, formaţia Pasărea Colibri, la care a activat până în anul 2001.
 
A semnat cronica muzicală în diverse publicaţii, iar în 1998, a devenit directorul Canalului Tineret al Radiodifuziunii Române, urmând ca apoi să devină redactor-şef al postului de radio Radio3net.ro.  A avut o contribuţie importantă în popularizarea muzicii pop-rock, prin realizarea unor emisiuni radiofonice în cadrul seriei Pittiş Show. De asemenea, Florian Pittiş a tradus în limba română multe din cântecele lui Bob Dylan, iar vocea lui a devenit emblematică pentru emisiunea „Teleenciclopedia". 
 

Sursa foto: romanialibera.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii