Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:14 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Autorul celor mai îndrăgite poveşti pentru copii...

ro

04 Aug, 2014 12:40 4480 Marime text
În urmă cu 139 de ani, s-a stins din viaţă, în dureri groaznice, la Copenhaga, în casa unor prieteni apropiaţi, cunoscutul scriitor danez, Hans Christian Andersen, autorul poveştilor „Crăiasa zăpezii” şi „Fetiţa cu chibrituri”. 
 
Născut la Odense, Danemarca, pe 2 aprilie 1805, Hans Christian Andersen a fost un scriitor şi poet, devenit celebru datorită basmelor sale. Printre cele mai cunoscute poveşti se numără „Crăiasa zăpezilor”, „Mica sirenă”, „Hainele cele noi ale împăratului” şi „Răţuşca cea urâtă”. În timpul vieţii, Andersen a fost celebrat de regalitate şi aclamat pentru că a adus bucurie copiilor din întreaga lume.
 
Basmele sale au fost traduse în peste o sută de limbi şi continuă să fie publicate în milioane de exemplare în întreaga lume. Poveştile lui Andersen au inspirat realizarea unor filme şi piese de teatru. Alte poveşti faimoase ale lui  H. C. Andersen sunt „Degeţica”, „Soldăţelul de plumb”, „Lebedele”, „Prinţesa şi mazărea”. Începând cu anul 1822, Andersen a publicat poezii, proză şi a produs piese de teatru. Doi aprilie, ziua de naştere a lui Andersen, este celebrată drept Ziua Internaţională a Cărţii pentru Copii.  
 
Sursa foto: visitfyn.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii