Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:45 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Astăzi, Angela Similea, regina cântecului românesc... (galerie foto)

ro

09 Jul, 2014 00:00 21607 Marime text
Astăzi, cunoscuta interpretă de muzică uşoară, Angela Similea, împlineşte vârsta de 68 de ani.
Născută pe 9 iulie, la fosta Fermă Regală, astăzi localitatea 1 Decembrie, Ioana Angela Similea a fost primul copil al lui Petre şi al Gherghinei Similea. Încă din copilărie, a fost atrasă de muzică, când, deşi era timidă, cânta în călătoriile cu tramvaiul. După ce a asistat la un concert al Mariei Tănase, a cuprins-o dragostea pentru muzică şi a ştiut că doreşte să devină cântăreaţă, spre nemulţumirea mamei ei, care dorea o carieră de medic pentru fiica sa.
 
În timpul liceului, a fost descoperită de profesorul de muzică Marin Teofil. Ulterior, a luat lecţii de canto şi a lucrat cu Aura Urziceanu, Mihai Constantinescu, Dida Drăgan.
La sfârşitul anului 1967, cu melodia „Aşa eşti tu“, a lui George Grigoriu, Angela Similea obţine două distincţii la un concurs al artiştilor amatori, şi anume premiul I pe capitală şi al III-lea pe ţară. În acelaşi an, intră la Şcoala Populară de Artă, clasa Florica Oraşcu, unde studiază intens timp de un an, după care, sub bagheta aceleiaşi profesoare, urmează cursurile de perfecţionare a soliştilor de muzică uşoară.
În anul 1970, datorită talentului şi vocii deosebite, Angela Similea a obţinut premiul Festivalului Internaţional „Cerbul de Aur“. După participarea la acest festival, nu mai era niciun dubiu, Angela Similea ajunsese în sufletul românilor, urmând să fie privită şi ascultată cu atenţie sporită şi mai multă curiozitate.
Urmează colaborarea dintre Savoy şi Angela Similea, una dintre cele mai frumoase din muzica românească. Alături de Savoy, artista a cântat atât în ţară, cât şi peste hotare.
 
Printre cele mai frumoase melodii ale artistei se numără „Un albastru infinit“, „Când vei înceta să mă iubeşti“, „De n-ai să vii“, „Să mori de dragoste rănită“, „Iubeşte-mă de-ţi plac aşa cum sunt“, „Între noi, tangoul“, „Să te gândeşti din când în când la mine“, „Voi râde iar“. Melodia „Să mori de dragoste rănită“, compusă de Marcel Dragomir, pe versurile lui Aurel Storin, a fost declarată „melodia secolului al XX-lea“ de către public, cu ocazia unei gale organizate de Televiziunea Română. De-a lungul anilor, Angela Similea a colaborat cu cei mai importanţi compozitori români, precum Marius Ţeicu, Marian Nistor, Adrian Enescu.
 
În decursul carierei, Angela Similea a oferit tuturor un exemplu de perseverenţă şi ambiţie. În acest sens, amintim concursul la care a participat în anul 1979, în Polonia, când i-au fost rătăcite partiturile. În situaţia ei, orice alt concurent s-ar fi retras din concurs, în schimb, artista a urcat pe scenă şi a interpretat „Pastelul“ lui Marius Ţeicu, fără partitură şi fără acompaniament orchestral. Juriul, impresionat de gestul Angelei Similea, i-a oferit premiul „Miss Obiectiv“.
În anul 2005, după zece ani de absenţă, a lansat albumul „Lumea mea“, realizat de Ovidiu Komornyk.
 
Sursa foto: obiectiv.info
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii