Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:42 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Pictorul şi sculptorul spaniol Joan Miró s-a născut pe 20 aprilie

ro

20 Apr, 2015 10:47 1981 Marime text
Pictorul şi sculptorul spaniol Joan Miró s-a născut pe 20 aprilie 1893, la Barcelona. Potrivit Wikipedia, tatăl lui a fost bijutier, iar bunicul din partea mamei, fabricant de mobilă. 

În 1912, se înscrie la atelierul lui Francisco Gali, un pedagog excentric, care îl îndeamnă să picteze cu ochii acoperiți, pentru a-și forma memoria vizuală și abilitatea de a recunoaște obiectele numai după pipăit. Deoarece prima lui expoziţie se dovedeşte a fi un mare eșec, tânărul artist își schimbă stilul.
 
În 1948, Galeria Maeght îi organizează o mare expoziție la Paris, iar în 1954, este oaspete de onoare al Bienalei din Veneția, unde este distins cu premiul internațional în domeniul graficii. De asemenea, în 1980, a primit Medalia de Aur pentru Arte Frumoase de la regele Juan Carlos al Spaniei.
 
Pe la jumătatea anilor cincizeci, Joan Miró renunță la pictură pentru ceramică. A lucrat într-un atelier special construit în acest scop, în Palma de Mallorca. Aici, artistul s-a stins din viaţă, la 90 de ani, în ziua de Crăciun.
 
Sursa foto: telegraph.co.uk
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii