Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:27 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nichita Stănescu, „îngerul blond”, după cum i se spunea, a murit în urmă cu 33 de ani

ro

13 Dec, 2016 00:00 4653 Marime text
A mai trecut un an de când Nichita Stănescu, „îngerul blond”, după cum i se spunea, a plecat... la îngeri. 
 
Considerat de unii critici literari „un mare poet care cu închipuirile, jocurile, teoriile, stările și abilitățile lui a schimbat fața poeziei românești”, „un mare liric european aproape necunoscut”, Nichita Stănescu a murit în noaptea de 12 spre 13 decembrie 1983, la Bucureşti, în Spitalul Fundeni. A fost ales post-mortem membru al Academiei Române.
 
Poezia lui Nichita Stănescu a depășit granițele țării într-o perioadă în care puțini scriitori reușeau să fie publicați în străinătate. A urmat Liceul „Sfinţii Petru şi Pavel” din Ploieşti, devenit „Mihai Viteazul”, pentru ca apoi să urmeze cursurile Facultăţii de Filologie a Universităţii din Bucureşti.
 
Premiile primite pentru creația sa stau mărturie a talentului și recunoașterii valorii poeziei sale, dintre acestea amintim Premiul Uniunii Scriitorilor (1964, 1969, 1972,1975), Premiul Internațional „Gottfried von Herder" (1975), Premiul „Mihai Eminescu'' al Academiei Române pentru volumul de poezii „Opera Magna'' (1978), Premiul „Cununa de aur” a Festivalului internațional de poezie de la Struga, Macedonia iugoslavă (1982).
 
Sursa foto: captură video YouTube
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii