Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:36 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Medicul Jonas Salk, creatorul vaccinului împotriva poliomielitei...

ro

23 Jun, 2015 10:38 1376 Marime text
Medicul american Jonas Salk, creatorul vaccinului împotriva poliomielitei, s-a stins din viaţă pe 23 iunie 1995. A fost înmormântat la cimitirul „El Camino Memorial Park” din San Diego.
 
Jonas Salk s-a născut la New York. Tatăl său, potrivit Wikipedia, era croitor și și-a dorit ca cei trei fii ai lui să aibă parte de o educație corespunzătoare. Frații lui Jonas se numeau Herman și Lee, acesta din urmă fiind cunoscut ulterior ca psiholog de copii. Salk s-a dedicat studiului şi a obținut o bursă la Universitatea New York. Dorea să devină medic. În ultimul an de studiu, a lucrat două luni ca voluntar în laboratorul lui Thomas Francis junior, care efectuase cercetări pentru Fundația Rockefeller.
 
În timp ce majoritatea oamenilor de știință credeau că vaccinurile eficiente puteau fi dezvoltate doar folosindu-se virusuri vii, Salk a elaborat un vaccin cu „viruși-uciși” prin cultivarea virusului, iar apoi i-a dezactivat adăugând formaldehidă pentru a nu se mai reproduce, potrivit Historia.ro.
 
După ce a vaccinat cu succes mii de maimuțe, Salk a testat vaccinul pe oameni, în anul 1952. Mai târziu, s-a vaccinat pe sine, soția și pe cei trei fii ai săi în bucătăria proprie, după ce a fiert acele și seringile pe partea de sus a plitei. În aprilie 1955, vaccinul lui Salk a fost declarat „eficient, sigur și puternic”.
 
De-a lungul carierei, Salk a fost distins cu numeroase premii, dintre care amintim medalia de aur a Congresului SUA, premiul Albert Lasker pentru cercetări clinice medicale şi premiul Jawaharlal Nehru pentru înțelegerea între popoare.
 
Sursa foto: biography.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii