Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:27 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

La data de 8 noiembrie 1874 a fost inaugurată prima statuie ecvestră din Bucureşti?

ro

08 Nov, 2016 00:00 2802 Marime text
La data de 8 noiembrie 1874 a fost inaugurată prima statuie ecvestră din Bucureşti. Aceasta era cea de-a doua statuie publică din Bucureşti, după cea a spătarului M. Cantacuzino de la Colţea, şi îl reprezintă pe Mihai Viteazul.
 
Statuia lui Mihai Viteazul fost dezvelită în piaţa din faţa Academiei – actuală – Universităţii, în prezenţa familiei domnitoare, a membrilor guvernului, a corpului diplomatic, a Mitropolitului Nifon, a primarului şi a unui numeros public.
 
Acest monument este opera sculptorului francez Albert-Ernest Carrier-Belleuse, iar materialul documentar necesar pentru realizarea acestei lucrării a fost realizat de Alexandru Odobescu și Theodor Aman.
 
În cursul anului 1873, sculptorul a terminat realizarea lucrării şi a fost adusă de la Paris la Bucureşti.
 
Statuia este din bronz cu soclul din marmură, iar în cele patru cornişe ale soclului este plasată câte o stemă confecţionată din bronz, două aşezate în faţa şi în spatele acestuia, evidenţiind simbolul heraldic al Ţării Româneşti, vulturul. Pe cele două părţi laterale sunt expuse Stema Moldovei, cu bourul precum şi stema Transilvaniei.
 
Dezvelirea monumentului a fost amânată timp de 7 luni din cauza presiunilor diplomatice făcute de guvernele austriac şi turc, aceştia vedeau în această statuie un act de independenţă, România fiind încă sub suzeranitate otomană.
 
Sursa foto: totuldespreromania.ro
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii