Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:16 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Cel mai renumit pictor austriac şi un lider al mişcării vieneze Art Nouveau...

ro

14 Jul, 2015 12:02 7885 Marime text
Cel mai renumit pictor austriac şi un lider al mişcării vieneze Art Nouveau, Gustav Klimt, s-a născut la data de 14 iulie 1862, la Baumgarten, una dintre suburbiile Vienei.
 
Stilizarea imaginii sunt elementele cu ajutorul cărora pictorul a realizat o operă seducătoare. Printre subiectele preferate de Klimt se regăsesc imagini de femei fatale, portrete şi nuduri. „Ideea de a picta autoportrete nu mă atrage. Ce subiecte mă interesează pe mine în pictură? Ceilalţi, îndeosebi femeile...", spunea pictorul.
 
Una din cele mai renumite picturi ale lui Klimt este „Sărutul”, o capodoperă a perioadei moderne timpurii. Lucrarea, compusă din vopsea de ulei cu straturi aplicate de frunze de aur, prezintă un cuplu care se îmbrăţişează.
 
Bărbatul poartă o coroană de viţă de vie şi o mantie cu dreptunghiuri albe şi negre, în timp ce femeia este prezentată într-o rochie galbenă cu flori. Cuplul de îndrăgostiţi uniţi printr-un sărut l-a preocupat pe Klimt de-a lungul tuturor fazelor creaţiei sale. Variaţiuni ale acestei teme se regăsesc în lucrările din primii săi ani de creaţie şi continuă să apară în operele sale până la sfârşitul vieţii. De-a lungul timpului, au existat numeroase tentative de a afla identitatea femeii.
 
În ceea ce priveşte viaţa personală, în ciuda numeroaselor aventuri, celebrul pictor a avut o singură dragoste adevărată, Emilia Floge, pe care a reprezentat-o în mai multe tablouri.
 
În ultimii ani din viaţă, Klimt a călătorit mult în Germania, Belgia şi Italia. În 1917, este numit membru de onoare al Academiilor din Viena şi München. Câteva luni mai târziu, la începutul anului 1918, suferă un atac cerebral. Moare la 6 februarie, la Wien-Neubau.

 Sursa foto: www.telegraph.co.uk
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii