Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:15 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Astăzi, Gheorghe Zamfir, supranumit „regele naiului”, împlineşte 74 de ani

ro

06 Apr, 2015 00:00 3546 Marime text
6 aprilie 1941 este data naşterii celui care avea să devină un mare muzician şi un geniu al naiului. Gheorghe Zamfir, interpret, compozitor şi muzicolog, împlineşte, astăzi, vârsta de 74 de ani.
 
Timp de peste cinci decenii, datorită talentului şi măiestriei sale, a ridicat publicul în picioare, la fiecare spectacol, în toate colţurile lumii.
 
Supranumit „regele naiului”, Gheorghe Zamfir a manifestat interes pentru muzică de mic copil. În 1955, când avea 14 ani, tatăl său l-a înscris la Şcoala specială de muzică din București, astăzi, Liceul de Muzică „Dinu Lipatti”, cu intenția de a studia acordeonul, însă a fost acceptat la clasa de nai a profesorului Fănică Luca, unde a demonstrat o abilitate extraordinară pentru acest instrument.
 
După examenul de Bacalaureat, se înscrie la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din capitală, pe care îl termină cu o dublă specializare: în pedagogie, în 1966, şi dirijorat pentru cor şi orchestră, în 1968. În timpul studenției, devine dirijor al ansamblului folcloric „Ciocârlia” din Bucureşti, cu care a susţinut numeroase turnee în ţară şi străinătate, în ţări precum Germania, Elveția, China.

Gheorghe Zamfir, un inovator al naiului

Gheorghe Zamfir a adus schimbări inovatoare naiului tradițional românesc de 20 de tuburi, înlocuindu-l cu noi variante conținând succesiv 22, 25, 28 şi 30 de tuburi, pentru lărgirea domeniului tonal, astfel: naiul alto (22 de tuburi), tenor (25 de tuburi), bas (28 de tuburi) şi naiul contrabas (30 de tuburi).
 
În 1972, a inventat stilul Nai-Orgă, prin intermediul căruia a mărit paleta de expresii de interpretare a naiului, iar în 2003, a realizat naiul numit Gigantul, cu 42 de tuburi, 1,35 m înălțime şi 1,2 m lățime.

Carieră artistică impresionantă

Gheorghe Zamfir devine cunoscut publicului larg după ce a fost descoperit de etnomuzicologul elvețian Marcel Cellier, care studia muzica populară românească în anii '60. Concertele cu taraful său erau susţinute cu sala arhiplină.
 
De-a lungul carierei muzicale, a realizat peste 300 de lucrări în stil folcloric, cameral, coral, vocal, instrumental și simfonic. Repertoriul său cuprinde compozitori din perioada barocă şi clasică, precum Mozart, Bach, Vivaldi, până la contemporanii Paul McCartney şi Elton John.
 
S-a remarcat şi în domeniul cinematografiei. În acest sens, a semnat coloana sonoră a mai multor filme, dintre care amintim „Once Upon a Time in America” şi „ Karate Kid”.
 
Talentul maestrului a fost confirmat şi de cele 120 de discuri de aur şi platină câştigate, precum şi de cele peste 120 de milioane de albume vândute. Gheorghe Zamfir este singurul artist român care a obţinut un disc de aur în Ungaria. Dintre premiile mai recente, amintim Premiul Internațional Omnia pentru întreaga operă muzicală, obţinut în 2009, în cadrul premiilor anuale ale Academiei Internaționale „Mihai Eminescu”.

Exilul, una dintre cele mai grele perioade din viaţa artistului

După o carieră muzicală de succes, în 1982, în plin comunism, Gheorghe Zamfir a dedicat un concert lui Dumnezeu. Astfel, a căzut în dizgrația cuplului Ceauşescu, fiind nevoit să plece în exil. Potrivit Wikipedia, exilul a reprezentat pentru Gheorghe Zamfir una dintre cele mai grele perioade din viaţa sa: „Urlând de durere, cu inima sfâșiată în bucăți, am luat drumul exilului, în luna martie 1982, cu două valize și cu naiurile la spinare. Pașaportul mi l-a băgat în buzunar fostul ministru de Externe, Ştefan Andrei, care mi-a spus: «Pleci și nu te mai întorci. Altfel, Ceauşescu te omoară!» Exilul a fost absolut teribil pentru mine. Dacă nu plecam din țară, eram arestat, condamnat și poate pierdut fizic.”
 
Cariera sa a continuat şi în exil. În 1986, când se afla în Canada, s-a născut unicul său fiu, Emmanuel Teodor Zamfir. A revenit în ţară după Revoluția din 1989.
 
Sursa foto: ziare.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii