Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:54 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sănătate Valoarea nutriţională a cartofului

ro

11 Jun, 2016 00:00 1632 Marime text
Cartoful, o plantă originară din Peru, adusă în Europa în jurul anului 1536, este un aliment de bază în toate colţurile cu climă temperată ale lumii, ocupând locul patru după orez, grâu şi porumb. În România se cultivă cartofi albi şi roşii, iar în magazine se găsesc inclusiv cartofi dulci şi cartofi purpurii importaţi. Cartoful este o sursă bună de potasiu, conţine fosfor, fier, cupru, acid folic, vitaminele A, B2, B6, vitamina C. Printre multe alte beneficii, vitamina B6 previne bolile de inimă, pietrele la rinichi şi depresia. Cea mai mare concentraţie de potasiu se găseşte în coajă. Deficitul de potasiu în organism poate duce la hipertensiune arterială şi provoacă sensibilitate la sare. Fierul este foarte important pentru menţinerea hemoglobinei în organism. Lipsa fierului produce ameţeli, dureri de cap şi anemie. Cuprul şi fierul din organism sunt importante pentru formarea celulelor roşii.
 
Cartoful are efect cicatrizant, emolient, antiulceros, antispastic, antiacid, calmant digestiv, remineralizant, diuretic,efect hipotensor şi antihemoragic. El îmbunătăţeşte funcţionarea rinichilor şi a stomaculului, scade tensiunea arterială, tratează ulcerul şi gastritele. Cartoful ameliorează tusea uscată (inhalaţii cu aburi din fiertură de cartofi), retrage umflăturile pleoapelor (aplicaţii externe), calmează pielea arsă şi insolaţia (cataplasme). Datorită conţinutului mare de amidon, cartofii trebuie preparaţi termic pentru a putea fi digeraţi. În timp ce cartofii prăjiţi sunt puternic acidifianţi şi conţin prea multe calorii, cartofii copţi în coajă, fierţi în coajă sau la abur sunt alcalini.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii