Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:18 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sănătate Trei sortimente de miere şi beneficiile lor asupra organismului

ro

07 Nov, 2014 00:00 2470 Marime text
Unul dintre cele mai sănătoase şi mai complexe alimente, mierea, remediu pentru numeroase boli, nu trebuie să lipsească din bucătăriile noastre. Conţine peste 400 de substanţe organice, zaharuri (fructoză, maltoză, zaharoză), vitamine (A, complexul B, C, D, K), minerale (potasiu, calciu, magneziu, fosfor, iod) şi enzime. Mierea poate fi folosită în diverse scopuri, iar efectele ei sunt multiple - îmbunătăţeşte sistemul imunitar, contribuie la asimilarea calciului în organism, tratează răcelile, tusea şi durerile în gât, îmbunătăţeşte vederea şi purifică sângele. De asemenea, mierea poate fi folosită ca mijloc de prevenire a diabetului, a constipaţiei, a osteoporozei şi a cariilor dentare. O linguriţă de miere, consumată seara, înainte de culcare, contribuie la un somn odihnitor.
 
Există mai multe tipuri de miere, toate contribuind la o sănătate mai bună. Mierea de salcâm, considerată a fi cea mai dulce, este uşor asimilată de organism, calmează tusea, facilitează digestia şi este folosită în tratamentul asteniei. De asemenea, tratează insomnia şi îmbunătăţeşte activitatea inimii şi a ficatului. Întăreşte sistemul imunitar şi este un excelent tonic pentru copii.
 
Pe de altă parte, mierea de lavandă combate epuizarea fizică şi pe cea intelectuală. Proprietăţile sale terapeutice şi curative o recomandă în corectarea carenţelor nutriţionale, în convalescenţe după diverse boli şi în hepatite. Consumul acestui tip de miere creşte cantitatea de antioxidanţi polifenolici în organism, tratează afecţiunile pulmonare, insomniile şi migrenele. Totodată, este utilă pentru dezinfectarea rănilor, cicatrizarea rapidă, refacerea pielii arse de soare, ameliorarea durerilor musculare. 
 
Mierea de rapiţă se recunoaşte foarte uşor, deoarece este singura miere care se cristalizează foarte repede, fiind mai cremoasă. Deoarece rapiţa conţine enzima Q-3, un element important pentru dezvoltarea oaselor, este recomandată persoanelor care suferă de osteoporoză. Are o puternică acţiune antibacteriană, protejează ficatul, splina şi pancreasul de boli, contribuie la regenerarea şi menţinerea elasticităţii pereţilor vasculari şi la scăderea nivelului de colesterol. De asemenea, mierea de rapiţă are acţiuni sedative şi relaxante, fiind indicată în tratamentul afecţiunilor aparatului respirator.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii