Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:44 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sănătate Alimente bogate în fibre

ro

07 Oct, 2014 00:00 1207 Marime text
Fibrele deţin un rol deosebit de important în ceea ce priveşte păstrarea sănătăţii organismului. Există două tipuri de fibre: solubile şi insolubile. Cele solubile se găsesc în legumele şi fructele moi, iar cele insolubile, în cereale, nuci şi seminţe. Fibrele asigură funcţionarea optimă a tractului digestiv, iar o alimentaţie deficientă în fibre poate duce la constipaţie, la creşterea colesterolului şi a nivelului de zahăr din sânge.
 
De asemenea, fibrele ajută la slăbit, deoarece previn depunerea grăsimilor şi oferă organismului o senzaţie de saţietate, îmbunătăţesc nivelul colesterolului, asigură o digestie optimă, scad nivelul de zahăr din sânge şi previn cancerul de colon. Datorită proprietăţilor sale, contribuie la eliminarea toxinelor şi a metalelor grele din organism, reduc absorbţia caloriilor din corp, grăbesc eliberarea enzimelor pancreatice şi activează producţia acestora.
 
Necesarul zilnic de fibre recomandat de specialişti este de 25 de grame pentru femei şi de 35-40 de grame pentru bărbaţi. Printre alimentele care conţin fibre se numără tărâţele, perele, fructele de pădure, orezul, fasolea şi cerealele integrale. Tărâţele de ovăz sunt bogate în fibre solubile, scad nivelul colesterolului şi sunt recomandate în curele de slăbire, deoarece permit organismului să elimine rapid grăsimile. Broccoli reprezintă o sursă excelentă de fibre, antioxidanţi şi fitonutrienţi, conţine puţine calorii, luptă împotriva cancerului şi întăreşte imunitatea. Dintre legume, fasolea conţine cea mai mare cantitate de fibre solubile şi insolubile. În plus, este o sursă naturală de proteine, lizină, vitamine şi minerale şi reduce riscul bolilor cardiace.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii