Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
22:49 14 12 2017 Citeste un ziar liber! Unde ne gasiti?

Sănătate Proprietăţile nutritive ale unui fruct mai puţin cunoscut

ro

16 Jul, 2015 09:57 694 Marime text
Originar din Peru, Ecuador şi Chile, lucuma este un fruct subtropical cu importante proprietăţi nutritive. Fructul are formă de ou, culoarea e verde-gălbuie, iar pulpa galben-oranj. Gustul acestui fruct este asemănător cu cel al siropului de arţar sau cu cel al dovleacului. Fructul proaspăt este dificil de găsit în Europa, însă, în ultimii ani, a început să fie importat sub formă de pudră, care se obţine prin măcinarea fructului deshidratat.
 
Un fruct foarte hrănitor, lucuma conţine antioxidanţi, fibre, betacaroten, vitaminele C, B1, B2, B3, fibre, carbohidraţi, zaharuri, proteine, calciu, fier, potasiu, sodiu, fosfor şi magneziu. Pulpa fructului este deshidratată pentru a produce pudra de lucumă, folosită atât în scop culinar, cât şi pentru proprietăţile sale nutritive. Pudra de lucumă ajută la formarea oaselor şi la menţinerea sănătăţii dinţilor. Ea stimulează sistemul imunitar, dar şi pe cel digestiv, îmbunătăţeşte rezistenţa fizică, ajută la vindecarea rănilor, stimulează regenerarea ţesuturilor şi previne îmbătrânirea pielii. De asemenea, pudra de lucuma ajută la reglarea greutăţii corporale, reduce colesterolul şi triglieridele, având rol antidepresiv. 

Ti-a placut articolul?

Comentarii