Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:51 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De ce legumele prăjite sunt mai sănătoase decât cele fierte

ro

08 Feb, 2017 00:00 1747 Marime text
Când vine vorba de legume, toată lumea știe că legumele proaspete sau fierte sunt cele mai sănătoase, iar cele prăjite sunt nocive, deși au gust mult mai bun. Se pare că tot ce știam despre legumele prăjite era greșit. Se pare că legumele prăjite sunt mai sănătoase decât legumele fierte, informează unica.ro.
 Un studiu făcut la Universitatea din Granada, Spania a încercat să identifice metodele de gătit care elimină proprietățile fenolilor și antioxidanților din majoritatea legumelor mediteraneene.

Experimentul a constat în gătirea a 120 de g de cartofi, dovleac, roșii și vinete în diverse variante (prăjire, sotare, fierbere în apă și fierbere într-un mix de apă și ulei).
Rezultatele au fost uimitoare. Prăjirea legumelor a dus la creșterea fenolilor (substanțe care previn cancerul, diabetul și pierderea vederii).
 
Dacă leguma prăjită avea deja un conținut mare de fenoli, prin prăjirea în ulei de măsline extravirgin, acest conținut crește și mai mult.
Singurul dezavantaj al prăjirii este creșterea caloriilor, pentru că această metodă de gătit crește cantitatea de grăsime.
 
Metodele de gătit prin fierbere păstrează proprietățile alimentelor doar dacă se consumă și apa în care au fiert.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii