Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:02 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Viorica Stanciu, grefier în cadrul Tribunalului Bacău, trimisă în judecată pentru trafic de influenţă

ro

13 Jan, 2015 15:17 1831 Marime text
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpaților:

STANCIU VIORICA, grefier în cadrul Tribunalului Bacău, în sarcina căreia s-au reținut infracțiunile concurente de:
- trafic de influență,
- complicitate la trafic de influență;

VORONEANU SORINEL, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile concurente de:
- complicitate la trafic de influență,
- trafic de influență, în formă continuată;

STROIA CONSTANTIN, în sarcina căruia s-au reținut în concurs două infracțiuni de complicitate la cumpărare de influență de influență, ambele în formă continuată;

CRĂCIUN ANDREEA – ELENA, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de cumpărare de influență.

În rechizitoriul întocmit procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În cursul lunii septembrie 2014, inculpata Stanciu Viorica, beneficiind de complicitatea inculpatului Voroneanu Sorinel, care o prezenta pe aceasta ca fiind judecător în Bacău, a pretins de la Crăciun Andreea-Elena și a acceptat promisiunea unei sume de 50.000 euro, lăsând să se creadă că are influență asupra unor magistrați din cadrul Curții de Apel Bacău și că îi va determina pe aceștia să pronunțe o hotărâre de punere în libertate a unei persoane, aflată în stare de arest preventiv, sau o hotărâre de înlocuire a detenției provizorii cu o altă măsură preventivă.

În luna octombrie 2014, inculpatul Voroneanu Sorinel, ajutat de inculpata Stanciu Viorica, a solicitat de la un denunțător suma de 2.000 euro și a primit suma de 9.000 lei, creând aparența că aceasta din urmă are influență asupra judecătorilor de la Curtea de Apel Bacău și că îi poate determina pe aceștia să pronunțe o hotărâre favorabilă denunțătorului, în sensul achitării sau reducerii pedepsei aplicate de Tribunalul Neamț.

Ajutorul direct și efectiv dat de inculpata Stanciu Viorica a constat în oferirea de date și informații privind stadiul dosarului și membrii completului de judecată învestiți cu soluționarea apelului formulat de către denunțător. În ambele situații, inculpații au beneficiat de ajutorul inculpatului Stroia Constantin care a intermediat discuțiile dintre inculpați și celelalte persoane, a stabilit întâlniri și a transmis mesaje privind demersurile întreprinse. De asemenea, tot el este cel care a preluat suma de 9.000 lei de la denunțător și a remis-o inculpatului Voroneanu Sorinel.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Direcției Generale Anticorupție.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Neamț, cu propunere de menținere a măsurilor preventive dispuse în cauză.

Inculpatul Voroneanu Sorinel a mai fost trimis în judecată, pentru fapte similare (vezi comunicat nr. 1820/VIII/3 din data de 16 decembrie 2014).

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii