Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:14 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ultima zi de depunere a formularului 600

ro

01 Feb, 2016 17:12 1776 Marime text
 
Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Galaţi informează contribuabilii-persoane fizice care realizează venituri din activităţi independente şi care determină venitul net anual în sistem real sau pe baza normelor anuale de venit, că au obligaţia să depună până la 31 ianuarie inclusiv, „Declaraţia privind îndeplinirea condiţiilor de încadrare în categoria persoanelor asigurate obligatoriu în sistemul public de pensii”- formularul 600.
Pentru anul 2016, întrucât data de 31 ianuarie este zi nelucrătoare, termenul limită de depunere a formularului 600 este 01 februarie 2016.
În conformitate cu prevederile Ordinului preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 3655/2015, începând cu anul 2016, au obligaţia de completare şi depunere a formularului 600 persoanele fizice care realizează venituri din activităţi independente al căror venit net anual se determina în sistem real sau pe baza normelor de venit şi care îndeplinesc următoarele condiţii, după caz:
a) venitul realizat în anul precedent, rămas după scăderea din venitul brut a cheltuielilor efectuate în scopul desfăşurării activităţii independente, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţia de asigurări sociale, raportat la numărul lunilor de activitate din cursul anului, depăşeşte 35% din câştigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care desfăşoară activităţi impuse în sistem real;
b) venitul lunar estimat a se realiza potrivit art. 120 alin. (1) depăşeşte 35% din câştigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care desfăşoară activităţi impuse în sistem real şi îşi încep activitatea în cursul anului fiscal sau în cazul celor care trec de la determinarea venitului net anual pe baza normelor anuale de venit la impozitarea în sistem real;
c) valoarea lunară a normelor de venit obţinută prin raportarea normelor anuale de venit la numărul lunilor de activitate din cursul anului după aplicarea corecţiilor prevăzute la art. 69 depăşeşte 35% din câştigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care în anul fiscal în curs desfăşoară activităţi impuse pe bază de norme de venit.
 
Contribuabilii care vor începe o activitate în cursul anului fiscal 2016, depun la organul fiscal competent, formularul 600 în termen de 30 de zile de la data începerii acesteia.
Precizăm că, valoarea căştigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2016 este de 2.681 lei.
Totodată, potrivit art. 150 din Codul fiscal, persoanele fizice asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale, care nu au obligaţia asigurării în sistemul public de pensii potrivit legii, precum şi persoanele care au calitatea de pensionari nu datorează contribuţia de asigurări sociale pentru veniturile prevazute la art. 137 alin(1) lit. b) din acelaşi act normativ.
În ceea ce priveşte activitatea desfăşurată de către notarii publici, precizăm că, potrivit  art. 62 alin.(2) din Legea notarilor publici şi a activităţii notariale nr. 36/1995, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, sistemul de pensii prevăzut de această lege este obligatoriu pentru notarii publici membrii ai Uniunii şi complementar sistemului public de pensii la care notarii publici sunt obligaţi să contribuie, în condiţiile legii.
           
În acest context, notarii publici deşi sunt asiguraţi în sistemul propriu de pensii, prevăzut de Legea notarilor publici şi a activităţii notariale, nu beneficiază de excepţia specifică prevăzută la art. 150 din Codul fiscal, având obligaţia depunerii formularului 600 –„Declaraţie privind îndeplinirea condiţiilor de încadrare în categoria persoanelor asigurate obligatoriu în sistemul public de pensii”, aprobat prin Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalţ nr. 3655/2015.
 
Declaraţia se completează şi se depune, pe suport hârtie, direct la registratura organului fiscal în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul contribuabilul sau la oficiul poştal, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire. De asemenea, declaraţia se poate depune şi prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, ca metodă alternativă de depunere a declaraţiilor, în conformitate cu prevederile legale.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii