Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:25 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Singurul român care ar fi putut câștiga Premiul Saharov pentru libertatea de gândire

ro

03 Jan, 2015 19:35 1631 Marime text
Premiul Saharov pentru libertatea de gândire, numit după fizicianul și disidentul Andrei Saharov, este un premiu înființat în decembrie 1988 de către Parlamentul European. În fiecare an, instituția decernează acest premiu pentru apărarea drepturilor omului, în valoare de 50.000 de euro, în cadrul unei ceremonii care are loc la Strasbourg.

Premiul Saharov se decernează în scopul de a onora persoane sau organizații pentru eforturile lor de a promova drepturile omului și libertățile fundamentale. În fiecare an în luna septembrie, deputații în Parlamentul European au posibilitatea de a propune candidați pentru Premiul Saharov. Fiecare candidat trebuie să beneficieze de sprijinul a cel puțin 40 de deputați, iar fiecare deputat poate susține doar un candidat. Candidaturile semnate și însoțite de elemente justificative sunt evaluate în cadrul unei reuniuni comune a Comisiei pentru afaceri externe și a Comisiei pentru dezvoltare. Se întocmește o listă restrânsă cu trei candidați care se prezintă Conferinței Președinților pentru votul final. Laureatul este anunțat, de regulă, în luna octombrie.
În 1991, Partidul Popular European l-a nominalizat din nou pe László Tőkés, de această dată pentru meritele sale în apărarea drepturilor minorităților naționale din România. Și de această dată László Tőkés a obținut mai multe voturi (11) decât Adem Demaçi (7), cel care avea să câștige premiul, în prima ședință a Comisiei pentru afaceri externe referitoare la Premiul Saharov din acel an.
Sursa: paginaeuropeana.ro
Sursa foto: realitatea.net
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii