Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:02 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sinaxar 16 februarie 2016 Mii de români poartă numele sfinților pomeniți azi de ortodocși

ro

16 Feb, 2016 01:32 3357 Marime text
Pătimirea celor doisprezece Sfinţi Mucenici: Pamfil preotul, Valentin diaconul, Pavel, Porfirie şi ceilalţi
 
Aceşti doisprezece mucenici din Cezareea Palestinei, s-au mutat la Domnul la anul 308, în urmă persecuţiilor din timpul domniei lui Diocleţian.
Pamfil, primul dintre ei, era preot al acestei cetăţi. Se ocupa cu îndreptarea textului Noului Testament, curăţîndu-l de greşelile diverşilor copişti. El însuşi copia Sfânta Scriptură şi o dădea celor care o doreau.
Cel de-a doilea a fost bătrânul diacon Valentin. Acesta era o autoritate recunoscută în Sfintele Scripturi, pe care le cunoştea pe de rost.
 
Cel de-al treilea, Pavel, în timpul unei persecuţii anterioare fusese aruncat în foc pentru credinţă lui în Hristos.
Aceştia, după diferitele chinuri la care au fost supuşi de către guvernatorul Urban, au stat în temniţă timp de doi ani, până când a ajuns la guvernare Firmilian. Alături de ei au fost întemniţaţi cinci fraţi, care se născuseră în Egipt şi care se întorceau în ţară lor după ce fuseseră siliţi să muncească în minele din Cilicia. La porţile Cezareei cei cinci au declarat că sunt creştini şi au fost aduşi în faţă judecăţii. Întrebaţi fiind "care sunt numele voastre şi din ce neam sunteţi?" - ei au răspuns: "Numele păgâne date de maica noastră noi le-am lepădat, şi ne-am numit în loc Ilie, Isaia, Ieremia, Samuil şi Daniil". Întrebaţi fiind, "Care este patria voastră?" - ei au răspuns: "Ierusalimul cel de Sus."
 
Cei opt mărturisitori au fost scoşi din temniţă şi decapitaţi, iar după ei a fost ucis şi tânărul Porfirie, care a încercat să ingoape trupurile mucenicilor. Pe Porfirie prigonitorii l-au îngropat de viu, ca şi pe Seleuc, care mai înainte fusese ofiţer, şi care se apropiase să sărute picioarele mucenicilor.
De asemenea, tot acum au dobândit moarte mucenicească, Teodul şi Iulian, care, în timpul înmormântării mucenicilor au sărutat sfintele lor moaşte.

Tot în această zi facem pomenirea:
- Sfinţilor mucenici cei din Martiropole, şi a preacuviosului Măruţă;
- Cuviosului Flavian;
- Sfântului Flavian, patriarhul Constantinopolului.
- Sfântului cuvios Româno cel din Carpenisia;
Sursa: CrestinOrtodox.ro
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii