Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:04 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Riseproject.ro Clinica pentru arși de la Floreasca, exorbitantă și nefuncțională, făcută de un apropiat al lui Oprescu

ro

04 Nov, 2015 15:11 1596 Marime text
 
O unitate ultramodernă de chirurgie reparatorie, de care ar fi putut beneficia șase dintre victimele incendiului de la Clubul Colectiv, are „probleme cu sistemul cu aer”. A fost realizată de un prieten intim, partener de afaceri al lui Sorin Oprescu și inaugurată acum șase luni. Nu a funcționat niciodată. A fost evaluată la 9 milioane de euro, FOTO: Andreea Tănase/ Mediafax, potrivit riseproject.ro.
 
O unitate pentru arși, superechipată și ultracostisitoare, nu a fost pusă în funcțiune pentru a trata victimele incendiului de la Clubul Colectiv, deși a fost inaugurată, în primăvară, de ministrul Nicolae Bănicioiu.
 
Cătălin Tolontan a publicat această informație, ieri, pe blogul său.
 
RISE Project a verificat cine e firma care s-a ocupat de utilarea acestei unități de chirurgie plastică, realizată la Spitalul Floreasca.
 
Răspunsul: compania Gemedica, deținută de Aurel Galea (49 de ani), prieten intim, sponsor de campanie electorală și partener de afaceri al lui Sorin Oprescu.
 
Echiparea clinicii, împreună cu instruirea celor care urmau să o folosească, a fost realizată, între 2013 și 2015, în baza unui acord cadru care presupunea livrarea produselor și serviciilor descrise mai sus contra unei sume de până la 9 milioane de euro (38,9 milioane de lei).
 
Interesant este că firma Gemedica a câștigat licitația organizată de Spitalul Floreasca în condițiile în care a fost singura care s-a înscris în competiție.
 
De altfel, la toate licitațiile organizate de Spitalul Floreasca și câștigate de firma Gemedica (toate câte au fost găsite de RISE Project pe site-urile de specialitate), această companie a participat singură, fără să o concureze nimeni.
 
În 2012, de exemplu, tot fără să fie concurată de nimeni, Gemedica a câștigat cinci licitații organizate de Spitalul Floreasca, pentru sume de circa 6 milioane de euro.
 
De subliniat că toate sumele citate mai sus sunt stipulate în acorduri cadru, încheiate între Gemedica și Spitalul Floreasca. Ele desemnează plafonul maxim financiar până la care spitalul poate să achiziționeze produse și servicii de la firma lui Aurel Galea, pentru fiecare contract în parte.
 
Fluxurile de bani dintre Spitalul Floreasca și Gemedica ar putea fi mai mici.
 
Unitatea de urgențe pentru arși, inaugurată acum o jumătate de an, ale cărei echipamente sunt evaluate la 9 milioane de euro, este parte integrantă din clinică de chirurgie plastică, deja existentă, a Spitalului Floreasca. Este formată din șase paturi și o sală de operații.
 
– Ce oferă ea?
– Posibilitatea de instalare a pacienților cu arsuri grave în niște capsule în care se introduce oxigen pur, cu presiune mare, care grăbește cicatrizarea rănilor. De asemenea, permite igienizarea bolnavilor cu un minimum de mișcări, astfel încât traumatismele lor să nu fie agravate prin aceste manevre.
 
Profesorul Ioan Lascăr, șeful secției de chirurgie plastică de la Spitalul Floreasca, a povestit, în primăvără, la inaugurare, care este atuul terapiei care va putea fi efectuată în această unitate superechipată: „Oxigenarea țesuturilor nu se face doar pe cale sanguină și respiratorie. Oxigenul pătrunde în țesuturi și prin tegumente”.
 
Îl limbaj medical, tratamentul acesta se numește „oxigenoterapie hiperbară”.
 
Unitatea cu „oxigenoterapie hiperbară” de la Floreasca n-a funcționat, însă, niciodată, din primăvară până acum – susțin sursele citate de Cătălin Tolontan și întăresc sursele RISE Project.
 
– De ce?
– Ieri, la Europa FM, în emisiunea lui Tolontan, ministrul Nicolae Bănicioiu a spus că unitatea „a avut, săptămâna trecută, o problemă tehnică pe partea de instalație de aer”.
 
Instalația de aer, adică exact mecanismul terapeutic pe care îl oferă, în exclusivitate, unitatea de tratament.
 
Ieri seară, la TVR, referindu-se la același subiect, Bănicioiu a adăugat că unitatea nu a funcționat și din cauză că nu a avut personal medical.
 
Justificând nefolosirea unității pentru îngrijirea arșilor de la Clubul Colectiv, Ioan Lascăr a invocat, tot ieri, rațiuni de operativitate, zicând că e mai ușor pentru personalul medical să îi trateze pe toți pacienții în același loc, adică în cadrul saloanelor deja exitente ale secției de chirurgie plastică.
 
Lascăr a mai spus că, după ce se va vedea care sunt răniții cu o evoluție medicală mai proastă, aceștia vor fi instalați în pavilionul inaugurat în primăvară.
 
RISE Project a întrebat atât conducerea Spitalului Floreasca, cât și compania Gemedica, dar și Direcția Sanitară a Municipiului București (DSMB) dacă acest pavilion superechipat a fost, într-adevăr, autorizat să funcționeze.
 
Până la această oră, nu am primit răspuns decât de la DSMB și Gemedica.
 
DSMB ne-a transmis că „autorizația sanitară de funcționare se eliberează pentru toată structura aprobată (n.r.-a spitalului) și nu pentru fiecare secție în parte”.
 
Gemedica ne-a comunicat că întrebarea legată de autorizație trebuie adresată Spitalului Floreasca și că „sistemul de aer” – invocat de ministrul Bănicioiu, în cadrul emisiunii de la Europa FM – nu a făcut obiectul contractului dintre firmă și spital.
 
Gemedica a adăugat: „Din informațiile noastre, am înțeles că aceste probleme au fost remediate de către spital”.
 
Relația Gemedica – Oprescu
 
Legăturile dintre patronul Gemedica, Aurel Galea, și Sorin Oprescu sunt notorii. Familiile Galea și Oprescu dețin împreună compania Medical Prestige. Și au deținut, în trecut, firma Body Logic. Galea a sponsorizat campania electorală a lui Sorin Oprescu la alegerile prezidențiale din 2009.
 
În urmă cu patru ani, unul dintre reporterii reuniți astăzi în colectivul RISE Project l-a întrebat pe Aurel Galea – în cadrul unei documentări realizate pentru revista Kamikaze – care a fost motivul pentru care două dintre firmele lui medicale, printre care și Gemedica, achiziționaseră mai multe autovehicule de lux și un iaht.
 
Și dacă Sorin Oprescu sau membri ai familiei lui folosesc autovehicule respective.
 
Întrebările reporterului și răspunsurile lui Galea, de atunci, mai jos:
 
Reporter: Care este motivul pentru care Gemedica și Three Farm au achiziționat mașini precum Porsche Cayenne Turbo, Bentley Continental GTC, Audi A5, Audi A6, Audi A8 , Audi S8, VW Touareg R5 TDI, Land Rover Freelander sau Motor Yacht Cranchi Endurance 39?
 
Aurel Galea: Pentru că firmele au avut nevoie să folosească activele despre care faceți vorbire.
 
Reporter: Domnul Sorin Oprescu sau rude ale acestuia au folosit sau folosesc mașini aflate în proprietatea (sau luate in leasing de) Gemedica sau Three Farm?  
 
Aurel Galea: Dată fiind vechea relație de prietenie care ne leagă, este posibil ca, ocazional, domnul Sorin Oprescu sau membri ai familiei acestuia să fi folosit mașini aflate în proprietatea firmelor mele.
 
Firma Gemedica semnează, anual, contracte de milioane de euro cu spitalele din sistemul public.
 

Sursa text: riseproject.ro
Articol realizat de Ionuț Stănescu, Roxana Jipa
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii