Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:39 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Reţineri în urma percheziţiilor de ieri din Constanţa şi Brăila

ro

26 Oct, 2016 14:30 2283 Marime text
Ca urmare a perchezițiilor efectuate ieri pe raza județelor Brăila și Constanța, de către  procurorii DIICOT, împreună cu ofițerii de poliție judiciară ai Direcției Generale Anticorupție (DGA), s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore a numiților:

1.S.T., cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, camătă, două infracţiuni de şantaj în formă continuată, evaziune fiscală în formă continuată (65 de acte materiale) și spălarea banilor în formă continuată (17 acte materiale);
2.C.I., cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, camătă, două infracţiuni de şantaj în formă continuată, fals în declaraţii și complicitate la spălarea banilor în formă continuată (16 acte materiale);
3.C.L., cercetată sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, complicitate la camătă, complicitate la infracţiunea de şantaj în formă continuată și complicitate la spălarea banilor în formă continuată (15 acte materiale);
4.S.L.V., cercetată sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, complicitate la camătă și complicitate la spălarea banilor în formă continuată (15 acte materiale);
5.P.M., cercetată sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat și spălarea banilor;
6.P.D., cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat și spălarea banilor;
7.P.I.C., cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, complicitate la infracţiunea de şantaj și spălarea banilor;
8.Ș.C.D., cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat și 3 infracţiuni de influenţarea declaraţiilor.
 
În fapt, prin rechizitoriul din data de 15.03.2016  s-a dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor Ş.L.V. ş.a., pentru comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, fraudă informatică, uz de fals, fals material în înscrisuri oficiale. Prin acelaşi rechizitoriu s-a dispus disjungerea cauzei cu privire la alte fapte şi persoane, inclusiv faţă de inculpatul S.T. pentru comiterea infracţiunii de constituirea unui grup infracţional organizat. De asemenea, s-a dispus disjungerea urmăririi penale efectuate în rem cu privire la comiterea infracţiunii de camătă.
 
Probele administrate în cauza disjunsă cu privire la comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi camătă, au relevat că la sfârşitul anului 2008, premergător comiterii infracţiunilor menite să prejudicieze Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate, inculpaţii S.T., C.I. (unchiul soţiei inculpatului S.T. – Ş.L.V.) şi C.L. (soţia inculpatului C.I.) – au conceput şi dezvoltat o grupare criminală, obiectivul primordial al acesteia fiind comiterea unor infracţiuni de violenţă împotriva persoanelor cărora în prealabil le fuseseră acordate împrumuturi băneşti cu dobândă, împrumuturi soldate cu deposedarea persoanelor împrumutate de bunurile imobile pe care le deţineau în proprietate.
S-a stabilit că, pentru realizarea scopului infracţional, inculpaţii S.T., C.I. şi C.L. au atras în cadrul grupului şi alte persoane, care au aderat şi au sprijinit gruparea prin contribuţii permanente sau intermitente, dar esenţiale pentru realizarea scopului urmărit de către membrii acestuia, identificând persoane vulnerabile financiar cărora le erau acordate sume de bani cu titlu de împrumut, pentru care erau percepute dobânzi într-un procent de 9-10% din suma împrumutată.
 
Pentru garantarea plăţii împrumutului şi a dobânzilor erau alocate garanţii imobiliare, fie la momentul încheierii contractului (caz în care suma menţionată în cuprinsul convenţiei era mai mare decât cea împrumutată, incluzând şi dobânda), fie pe parcursul derulării acestuia (caz în care, profitând de imposibilitatea debitorilor de a mai achita dobânzile masive solicitate, li se impunea, prin constrângere, încheierea, de regulă, a unui contract de vânzare-cumpărare a unui imobil).
 
Pentru a disimula modul ilicit de dobândire a imobilelor, inculpatul S.T. impunea încheierea contractelor cu privire la aceste bunuri pe numele unor interpuşi, membri ai familiei soţiei sale.
 
Actele de urmărire penală efectuate în cauză au relevat că în maniera descrisă mai sus au fost deposedate de imobile mai multe victime, care, sub imperiul ameninţărilor exercitate de către  inculpaţii S.T. şi C.I. au remis acestora imobile pe care le aveau în proprietate, de fiecare dată contractele fiind încheiate prin interpuşi – membri ai familiei inculpatei Ş.L.V..
 
Totodată s-a reţinut că inculpaţii Ş.L.V., Ş.C.D. şi P.M. au  încercat influenţarea persoanele vătămate prin contactarea  acestora la momentul audierilor declanşate în cauză de către procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.
 
Din cercetările efectuate până în prezent a rezultat faptul, prin acțiunile ilicite ale grupării infracționale a fost creat un prejudiciu de aproximativ 600.000 euro la bugetul de stat.
 
Reamintim faptul că ieri, 25 octombrie a.c., procurorii DIICOT, împreună cu ofițerii de poliție judiciară ai Direcției Generale Anticorupție (D.G.A.) au efectuat 10 percheziții domiciliare pe raza județelor Brăila și Constanța pentru destructurarea unei grupări infracționale specializată în cămătărie și șantaj, ocazie cu care au fost ridicate numeroase înscrisuri relevante în cauză.
 
În cursul zilei de astăzi, cele 8 persoane reținute urmează a fi prezentate Tribunalului București, cu propunere de arestare preventivă pe 30 de zile.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii