Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:29 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE Procurorii DNA efectuează percheziţii domiciliare în Brăila. Este vizat şi şeful CJ Gheorghe Bunea Stancu

ro

07 Aug, 2014 09:33 2421 Marime text
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Galaţi efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea, în perioada 2009-2010, a unor infracţiuni asimilate celor de corupţie, de către funcţionari publici, cu funcţii de conducere în plan local.

UPDATE:

În cursul zilei de 07 august 2014, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, sunt efectuate un număr de 4 percheziţii domiciliare în locaţii situate în municipiul Brăila, din care una este sediul unei instituţii publice.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii, precum şi al Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei.

Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare.

UPDATE:

Potrivit HotNews, vizat este sediul Consiliului Judetean Brăila şi locuinţa şefului instituţiei, Gheorghe Bunea Stancu. Stancu este suspectat ca era implicat în comiterea unor fapte asimilate celor de coruptie, direcţionând contracte din bani publici spre firme pe care el insuşi le controla indirect.

Potrivit rechizitoriului procurorilor obţinut de HotNews, Bunea Stancu era implicat în comiterea unor fapte asimilate celor de coruptie, avand concursul mai multor functionari din subordine si, in egala masura, al reprezentantilor legali ai unor agenti economici interesati in obtinerea unor contracte de achizitii publice.

Din documentatiile aferente contractelor de achizitie publica incheiate de Consiliul Judetean Braila, s-a verificat respectarea conditiilor legale la incheierea, derularea, executarea si finalizarea procedurilor de achizitie publica derulate in perioada 2009 - 2011, de catre Consiliul Judetean Braila, in calitate de autoritate contractanta.

Cele cinci contracte suspecte de trucare:

    „servicii de proiectare şi executare lucrări pentru repararea şi amenajarea clădirii din Brăila, strada Buzăului nr. 3A”.
    „Lucrări de reabilitare, amenajare şi modernizare spaţii medicale în proiectul Modernizarea ambulatoriului de specialitate integrat în cadrul Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie Brăila – SIM S 3508”
    „Lucrări de reabilitare, amenajare şi modernizare spaţii medicale” în proiectul „Echiparea Ambulatoriului de specialitate integrat în cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Brăila” – SIMS 3509.
    „Reabilitarea DJ 221, DJ 202A şi DJ 202B, jud. Brăila”, contract încheiat între Consiliul Judeţean Brăila, reprezentat de către Gheorghe Bunea Stancu, şi SC TANCRAD SRL Galaţi, reprezentată de către administratorul său Stăncic Cristian Cătălin
    efectuarea de lucrări de reabilitare drumuri prin plombări şi asfaltare a DJ 221B – Brăila – Vădeni (plombări pe o suprafaţă de 3.000 mp şi asfaltare pe o suprafaţă de 2,7 km), contract încheiat între Consiliul Judeţean Brăila, reprezentat de preşedintele acestuia, Gheorghe Bunea Stancu şi SC TANCRAD SRL Galaţi, reprezentată de către Stăncic Cristian Cătălin

Modul in care au fost organizate si s-au derulat procedurile de achizitie publica, in perioada de referinta, a condus ca, in prezent, SC TANCRAD SRL Galati, SC TANCRAD Construct SRL Braila si SC CONCIVIA SA Braila sa detina monopolul lucrarilor licitate (in sens comun) de Consiliul Judetean Braila, fiind practic singurele firme care participa si castiga contractele de achizitie publica pe plan local si judetean.

In situatia in care exista alti ofertanti, firmele agreate fie ofera pretul cel mai mic, fie indeplinesc "anumite" conditii apreciate ca esentiale de catre membrii comisiilor de analizare si evaluare a ofertelor, situatie care, in mod inevitabil, conduce la castigarea procedurilor respective.

Interesul presedintelui Consiliului Judetean pentru castigarea procedurilor de achizitie publica de catre SC CONCIVIA SA Braila este subliniat de faptul ca, in mod indirect, este actionar la aceasta firma. Astfel, SC CONCIVIA SA Braila a fost infiintata in anul 1991, iar in anul 2000, actionar majoritar a devenit SC BURSAGRIROM SA Braila, firma infiintata in anul 1995, avand ca actionar majoritar pe Gheorghe Bunea Stancu. In anul 2004, Gheorghe Bunea Stancu a fost ales presedinte al Consiliului Judetean Braila, calitate pe care o detine si in prezent.

Intre Consiliul Judetean Braila, reprezentat de catre Gheorghe Bunea Stancu, in calitate de presedinte si SC CONCIVIA SA Braila, reprezentata de administratorul Soare Vasile, in perioada 23.12.2009 - 22.07.2010, au fost incheiate mai multe contracte de executare lucrari, avand ca obiect "servicii de proiectare si executare lucrari pentru repararea si amenajarea cladirii din Braila, strada Buzaului nr. 3A".

Desi SC EUROTON SA Constanta, firma care ofertase serviciile de proiectare alaturi de SC CONCIVIA SA Braila, nu indeplinea conditiile prevazute in documentatia de atribuire si caietul de sarcini, dupa aplicarea algoritmului de calcul, comisia de evaluare a ofertelor a calculat obtinerea unui numar de 100 de puncte de catre oferta celor doua firme.

Celelalte doua oferte au obtinut 93,85 puncte si 87,94 puncte, astfel incat contractul a fost incheiat cu SC CONCIVIA SA Braila asociata cu SC EUROTON SA Constanta.

Ulterior incheierii contractului, au fost incheiate trei acte aditionale, toate fiind semnate de catre Gheorghe Bunea Stancu, si alti 4 functionari.

Pe langa incalcarea atributiilor de serviciu prin indeplinirea unor acte care au condus la obtinerea in mod direct a unui folos patrimonial pentru SC CONCIVIA SA Braila, firma din partea careia a beneficiat de foloase, fapta care se circumscrie elementelor constitutive ale infractiunii de conflict de interese), Gheorghe Bunea Stancu, in calitate de presedinte al C.J Braila si de ordonator principal de credite, trebuia sa se asigure ca toate deciziile ce intra in sfera prerogativelor sale sunt luate in conformitate cu prevederile prezentei legi, inclusiv in conformitate cu principiile responsabilitatii fiscale, cu regulile fiscale si cu strategia fiscal bugetara.

In sarcina presedintelui Consiliului Judetean Braila, Gheorghe Bunea Stancu, se va retine, pe langa infractiunea de abuz in serviciu in forma continuata, prevazuta de art. 132 din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 297 Cod penal cu aplicarea art. 35 al.1 Cod penal, si infractiunea de conflict de interese in forma continuata, prevazuta de art. 301 al.1 Cod penal cu aplicarea art. 35 al.1 Cod penal.


***

Intr-un alt dosar, cunoscut ca dosarul "mita la PSD", Gheorghe Bunea Stancu, a fost trimis in judecata de DNA, in 2012, alaturi de omul de afaceri Ioan Niculae, directorul Viorel Barac de la InterAgro si Gheorghe Teodorescu de la INSOMAR, toti fiind acuzati in legatura cu finantarea partidelor politice. In noiembrie 2013, Judecatoria Sectorului 1 i-a achitat pe cei patru, decizia nefiind insa definitiva.

In 2012, Agentia Nationala de Integritate (ANI) anunta ca presedintele Consiliului Judetean Braila a incalcat regimul juridic privind conflictul de interese in materie administrativa, dupa ce a semnat contracte de asociere cu doua cluburi sportive controlate de firme unde el este actionar majoritar.

UPDATE, ora 11.07

Preşedintele CJ Brăila nu a fost văzut nici acasă, nici la sediul instituţiei, scrie Adevărul. De asemenea, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Brăila, Florin Mija, a fost ridicat de mascaţi din Delta Dunării, acolo unde se afla în vacanţă.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii