Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:04 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Petiţie către Curtea Constituţională a României cu privire la abuzul în serviciu

ro

14 Jun, 2016 16:15 1726 Marime text
Luminiţa Dejeu a lansat pe Internet campania „Cere Curţii Constituţionale a României să nu dezincrimineze abuzul în serviciu pe 15 iunie“, în acest sens fiind trimisă o petiţie Curţii Constituţionale a României, în care se arată:

«Stimați membri CCR,

Șefa DNA a declarat, referitor la decizia CCR din 15 iunie cu privire la abuzul în serviciu, că își dorește să continue să își facă treaba și a explicat că dacă sunt dezincriminate infracțiuni din competența DNA nu va mai putea face acest lucru.
Noi, cetățenii României, vă cerem să susțineți DNA să își poată face treaba, să poată lupta în continuare împotriva corupției așa cum o face de 10 ani încoace.
#CoruptiaUcide. 42% dintre cazurile anchetate de DNA includ infracțiuni de abuz în serviciu. Cifrele sunt însă mute atunci când abuzul în serviciu duce, așa cum a fost și în cazul #Colectiv, la moartea a zeci de oameni.

De ce este important?

Judecătorii Curţii Constituţionale a României trebuie să ia o decizie privind sesizarea de neconstituţionalitate referitoare la abuzul în serviciu până la 15 iunie. 

O decizie de neconstituţionalitate a CCR ar avea consecinţe directe asupra a peste 800 de dosare aflate în lucru, potrivit datelor DNA.
Daca CCR decide că articolul care definește infracţiunea de abuz în serviciu este neconstituțional multe dosare ale DNA vor ramane făra obiect, abuzul în serviciu fiind principala acuzație pe care DNA a formulat-o împotriva multor demnitari ai statului român, cum ar fi Elena Udrea, Gabriel Oprea, Nicuşor Constantinescu, Radu Mazare, Gheorghe Nichita, Andrei Chiliman, Cristian Popescu Piedone, Marian Vanghelie.

42% dintre cazurile anchetate de DNA includ infracțiuni de abuz în serviciu, iar prejudiciul se ridică la 620 de milioane de euro numai din dosarele instrumentate anul trecut. Dacă această infracțiune este dezincriminată, statul își poate lua adio de la acești bani, funcționarii publici pot face orice vor, iar cei care vor pierde sunt cetățenii, a spus Laura Codruța Kovesi la Digi24. Șefa DNA a adăugat că, mai ales în domeniul sănătății, „majoritatea faptelor de corupție din sănătate se fac prin abuz în serviciu, care constituie de fapt o mită mascată”.

„Sunt bani care trebuie restituiți statului, dar dacă această infracțiune este dezincriminată, statul își ia adio de la acești bani”, a adăugat ea. 

„Noi am vrea ca statul să-și dorească să investigăm cazuri de corupție la nivel înalt. Ca să putem face asta avem nevoie de legislație serioasă și să fim lăsați să lucrăm. Nu noi vom fi afectați, ci cetățenii”, a spus Laura Codruța Kovesi.

Pe de altă parte, dacă ar fi dezincriminat abuzul în serviciu, „funcționarii publici și demnitarii vor fi lipsiți de orice responsabilitate, pentru că nu vom avea infracțiune pentru care să-i pedepsim, iar ei vor putea să facă ce vor, să încheie orice contracte. Prejudicii enorme nu vor putea fi recuperate”, a adăugat ea. 

„Condamnații la închisoare definitiv pentru abuz în serviciu vor ieși din pușcărie, vor pleca acasă ca și cum nu s-a întâmplat nimic. Dacă prejudiciul nu este recuperat nici nu o să mai fie recuperat. Pe viitor să nu ne mai așteptăm ca funcționarii și demnitarii să fie responsabili și să avem așteptări. Fiecare va interpreta legea cum va vrea. Sunt consecințe extrem de serioase. Lupta cu corupția este legată foarte clar de statul de drept. DNA a contribuit la consolidarea statului de drept. Cu toții de dorim o Românie care nu e coruptă”, a spus procurorul șef al DNA».
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii