Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:27 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Percheziții la persoane acuzate că au creat conturi fictive pe Facebook ale vedetelor

ro

11 Oct, 2016 13:40 1492 Marime text
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Suceava împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Suceava au efectuat, astăzi, un număr de cinci percheziții domiciliare, dintre care patru  pe raza județului Neamț  și una pe raza județului Cluj, având ca scop destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea  infracțiunilor de fals informatic și fraudă informatică.

În cauză, există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2015 –2016, un număr de patru suspecţi s-au constituit într-un grup infracțional organizat în cadrul căruia au acționat în mod coordonat, prin crearea de conturi fictive într-o rețea de socializare pe numele altor persoane - vedete TV postând fotografii reale ale acestora alături de informații personale (reale sau fabricate), care, prin natura lor au cauzat prejudicii morale şi de integritate.

În urma introducerii datelor informatice pe rețeaua de socializare, respectiv crearea de conturi fictive pe numele persoanelor publice, membrii grupului infracţional au demarat campanii umanitare nereale cerând sprijin financiar. Astfel, numeroase persoane au accesat respectivul cont și au purtat diverse discuții, unele dintre victime fiind convinse de verdicitatea lucrurilor expuse, transferând pe numele autorilor diverse sume de bani prin servicii bancare de transfer rapid de bani.

În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a constat că  în perioada 01.01.2015 – 02.08.2016, pe numele celor patru suspecți au fost efectuate, prin intermediul  serviciilor de transfer rapid de bani, un numar de 360 tranzacții de la 273 persoane vătămate  suma totală transferată fiind  în valoare de  33.853,37 USD și 1000 lei.

Cu ocazia percheziţiilor efectuate în cauză au fost găsite şi ridicate 6 telefoane mobile, 6 cartele SIM, 1 card de memorie, 3 carduri bancare, o unitate de calculator, 15 chitanţe ridicare bani.

La sediul DIICOT – ST Suceava vor fi aduse,în vederea audierii, un număr de cinci persoane.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.

Acţiunea a fost realizată cu sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul BCCO Cluj și SCCO Neamț.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii