Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:56 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nu va fi oprită nicio interceptare! Parchetele din țară lucrează în sute de dosare cu SRI!

ro

14 Mar, 2016 18:33 1971 Marime text
 
Astăzi a avut loc prezentarea bilanțului activității Ministerului Public pe anul trecut. Prezent la eveniment, primul adjunct al procurorului general, Bogdan Licu, a declarat că, împreună cu Ministerul de Interne, vor trebuie găsite soluții pentru ca procurorii să își poată desfășura în bune condiții activitățile de urmărire penală, inclusiv prin preluarea a 40 de ofițeri de poliție judiciară.
 

"Încercăm să funcționăm în parametrii optimi, fără întreruperi în activitatea de urmărire penală. În ceea ce privește ordonanța de urgență, pe noi procurorii ne bucură. Pentru prima dată, parchetele obișnuite vor avea ofițeri de poliție judiciară. Evident că cei 40 de polițiști judiciariști nu sunt suficienți, însă este un început și împreună cu Ministerul de Interne am identificat soluții în care să putem funcționa în parametrii normali, urmând să facem analize periodice asupra impactului deciziei Curţii Constituţionale a României (CCR) asupra activității noastre", a precizat Licu.

 
Primul adjunct al procurorului general a arătat că parchetele obișnuite din țară, fără DNA și DIICOT, lucrează în prezent în aproximativ 400 de dosare cu Serviciul Român de Informații (SRI), urmând ca punerea în executare a mandatelor de interceptare să fie preluată de Direcția Operațiuni Speciale (DOS) din cadrul Poliției Române.
 

"Din momentul în care se va publica decizia CCR în Monitorul Oficial, vor fi întrerupte mandatele de interceptare aflate în derulare cu SRI și acestea vor continua prin Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române", a adăugat procurorul.

 
Bogdan Licu a precizat că procurorii de caz, care au în lucru dosare cu interceptări, vor dispune prin ordonanțe întreruperea interceptărilor realizate cu SRI și continuarea lor cu DOS din cadrul IGPR. De altfel, și înainte de decizia CCR, procurorii lucrau cu DOS în anumite dosare. În opinia sa, pentru parchetele din țară cea mai mare problemă nu sunt interceptările, ci instalarea de tehnică ambientală, activități de filaj, transcrierea convorbirilor atunci când se utilizează limbi străine sau captarea datelor de pe internet.
 

"Cu siguranță vom avea de suferit, nu ne ascundem după deget că totul va merge ca înainte", a mai spus Licu.


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii