Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:27 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Medic acuzat că le cerea șpagă oamenilor pentru RMN

ro

29 Jul, 2016 09:59 3003 Marime text
Cadre medicale deferite instanței, pentru mită. Este vorba despre un șef de laborator și o asistentă medicală. Ei sunt acuzați că le-ar fi cerut oamenilor șpagă pentru a le face RMN-uri și a le interpreta rezultatele, dar și pentru a le prescrie tratamente.

Cazul a fost instrumentat de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași.

Eduard Moldovanu, șeful Laboratorului de Radiologie și Imagistică Medicală din cadrul Spitalului de Neurochirurgie „N. Oblu” Iași a fost trimis în judecată în stare de arest la domiciliu, pentru luare de mită, în formă continuată și abuz în serviciu, iar aistenta sa, Maria Magdalena Rîndașu, a fost acuzată de luare de mită în formă continuată, fiind judecată sub control judiciar.

Iată comunicatul oficial al DNA

În perioada 18 martie - 03 iunie 2016, inculpatul Moldovanu Eduard, în calitate de Șef al Laboratorului de Radiologie și Imagistică Medicală al Spitalului de Neurochirurgie „ N. Oblu” Iași și medic în cadrul acestui laborator, a pretins și primit cu titlu de mită de la mai mulți pacienți sume cuprinse între 250 – 600 lei (în total 3.300 lei) pentru efectuarea unor examene RMN, interpretarea rezultatelor și prescrierea de tratamente.

Totodată, în niciuna dintre situații, inculpatul Moldovanu Eduard, beneficiind și de ajutorul inculpatului Aranyosi Dan Ionuț, nu a înregistrat în evidențele unității medicale investigațiile efectuate și sumele percepute pentru efectuarea examenelor RMN, cu consecința prejudicierii bugetului Spitalului de Neurochirurgie „N. Oblu” Iași cu o pagubă reprezentată de costul real al investigațiilor medicale.
În perioada de 11 februarie – 10 martie 2016, inculpata Rîndașu Maria Magdalena, în calitate de asistent medical în cadrul Laboratorului de Radiologie și Imagistică medicală al Spitalului „ N. Oblu” Iași, a pretins și primit de la doi pacienți suma de 550 lei pentru efectuarea unor examene RMN pentru cap și genunchi.
La data de 27 ianuarie 2016, inculpata Gherman Elena Carmen, în calitate de asistent medical în cadrul Laboratorului de Radiologie și Imagistică medicală al Spitalului „ N. Oblu” Iași, a pretins și primit de la un pacient suma de 350 lei pentru efectuarea unui examen CT cranian.

În cursul urmăririi penale inculpatul Moldovanu Eduard a achitat suma  de  3.750 de lei, reprezentând explorările radiologice cu plată efectuate de inculpat, Spitalul Clinic de Urgenţă „ N. Oblu” din Iaşi recuperând astfel prejudiciul cauzat,

Mai mult, pe parcursul cercetărilor, procurorii anticorupție au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu inculpații:
- ARANYOSI DAN IONUȚ, infirmier în cadrul Spitalului de Neurochirurgie „ N. Oblu” Iași, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de complicitate la luare de mită și complicitate la abuz în serviciu, ambele în formă continuată,

- GHERMAN ELENA CARMEN, asistent medical în cadrul Laboratorului de Imagistică Medicală al Spitalului „ N. Oblu” Iași, cu privire la săvârșirea infracțiunii de luare de mită.

În prezența apărătorilor aleși, inculpații Aranyosi Dan Ionuț și Gherman Elena Carmen au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, că acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală, că sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:

- 2 ani şi 8 luni de închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani și interzicerea pe o perioadă de 2 ani de la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat și de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunilor,

- 2 ani închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea pe o perioadă de 2 ani de la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat și de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii.

Inculpații Aranyosi Dan Ionuţ și Gherman Carmen Elena vor presta o muncă neremunerată în folosul comunității în cadrul Direcţiei de Asistență Comunitară Iaşi sau Primăria Iaşi, pe o perioadă de 60 de zile respectiv 90 de zile, afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate, nu pot presta această muncă.

În cauză, procurorii anticorupție au instituit măsura asiguratorie a sechestrului asupra sumelor de 6.740 lei, 100 de franci elveţieni, 80 lire sterline şi 80 de euro, ce aparțin  inculpatului Moldovanu Eduard.
De asemenea, a mai fost instituită măsura asiguratorie a sechestrului asupra unui autoturism ce aparține inculpatei Rîndașu Maria Magdalena.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Iași, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Direcției de Operațiuni Speciale și din partea Direcției Generale Anticorupție.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii