Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:37 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Riseproject.ro Loteria Română, anchetată pentru fraudă

ro

08 Apr, 2015 16:46 1385 Marime text
Conturile Loteriei au fost blocate de procurori pentru venituri din jocuri de noroc fără licență. Prejudiciul estimat: peste 100 de milioane de euro. Alte 130 de milioane de euro ar fi încasări ilegale.
 
INVESTIGAȚIA PENALĂ. În același dosar mai sunt urmărite penal trei companii private cu acționariat grecesc: Lotrom, Intracom și Intralot. Procurorii au calculat până acum un prejudiciu provizoriu de peste 100 de milioane de euro, pentru că Loteria a făcut bani din aparate electronice de tip “slot machine”, cunoscute publicului larg drept “păcănele”, fără să aibă licență. În plus, anchetatorii vor să recupereze alte 130 de milioane de euro de la Loterie și  de la cele trei companii private pentru veniturile încasate ilegal după 2009, când o ordonanță de urgență a schimbat regulile pe piața jocurilor de noroc. ”Chiar de la intrarea în vigoare a acestui act normativ, exista obligația Loteriei de a solicita autorizarea anuală a fiecărui aparat în parte (8.000 de lei/an) și licențierea jocului de noroc ( 25.000 de lei/an)”, susțin procurorii.
 
Ancheta a fost începută de polițiștii antifraudă în 2010 și preluată în acest an de procurorii de la Curtea de Apel București. Afacerea cu “păcănele” s-a bazat pe un contract secret din 2003, care a fost finalizat zece ani mai târziu, în 2013. Totuși, procurorii au calculat sumele încasate nelegal, de peste 130 de milioane de euro, până în anul 2014. Pentru recuperarea banilor, procurorii au cerut blocarea conturilor tuturor companiilor implicate, dar și alte măsuri asiguratorii.
 
Compania națională este lider detașat pe această piață, cu peste 1.109 de spații în care sunt amplasate aparate electronice “slot machine”. În București, compania statului deține 105 astfel de unități. 
 
SCHEMA AFACERII. Loteria Română a luat 6.263 de aparate electronice de la Lotrom, contract finanțat de celelalte două companii din grupul grec. Banii urmau să fie returnați din încasări. Doar că, potrivit acordului comercial încheiat, aparatele au fost înregistrate pentru un alt joc de noroc -“video-loterie” -, care este taxat diferit. De fapt, problemele sunt chiar mai vechi. Încă din 2006, Loteria ar fi trebuit să plătească taxe speciale pentru “păcănele”. Procurorii acuză faptul că, sub clauzele secrete, Loteria a făcut, în realitate, afaceri cu alte jocuri de noroc decât cele pentru care avea licență. De aici ar proveni încăsările suplimentare și prejudiciul provocat bugetului de stat. 
 
CINE SUNT BENEFICIARII. Compania Lotrom a fost înființată în anul 2000 de două companii conectate la un miliardar grec, Kokkalis Sokratis. Mai apoi au intrat în afacere și companii offshore legate de George Copos – eliberat marți din închisoare după ce a fost condamnat anul trecut pentru o altă afacere penală cu Loteria Română.
 
Kokkalis, 75 de ani, este unul dintre cei mai bogați oameni din lume, cu o avere estimată la 1,6 miliarde de euro. El a fost principalul acționar al echipei de fotbal Olimpiakos Pireu și al multinaționalei Intralot – deținătoare a majorității acțiunilor Lotrom și activă în afaceri cu jocuri de noroc în peste o sută de companii din întreaga lume. O investigație a jurnaliștilor germani a arătat că miliardarul elen a fost agent STASI – fosta poliție politică din Germania de Est. Kokkalis a fost implicat personal și în afacerile filialelor sale din București.
 
Firmele lui George Copos sunt implicate într-un nou dosar după ce el a scăpat marți din închisoare pentru o altă afacere cu Loteria Română. Foto:  Marius Dumbrăveanu/ Mediafax Foto
Firmele lui George Copos sunt implicate într-un nou dosar, după ce el a scăpat marți din închisoare pentru o altă afacere cu Loteria Română. Foto: Marius Dumbrăveanu / Mediafax
În 2001, în Lotrom a intrat și Switel Corporation, o firmă din Lichtenstein conectată  la George Copos. Firma din Lichtenstein a înregistrat marca “Ana Group”, deținută de Copos. Compania figurează și în rechizitoriul din “Dosarul Transferurilor”, în care George Copos a fost condamnat anul trecut, alături de alte nume importante din fotbalul românesc.
 
Extrasele bancare analizate de procurori arată că fostul patron al clubului Rapid a făcut un transfer din contul personal către o firmă de brokeraj din Lichtenstein. Banii au mers mai departe pentru achiziția de acțiuni la Switel Corporation. Această firmă a deținut cinci la sută din Lotrom până în 2008, când a cedat acțiunile către un offshore cipriot implicat în mai multe afaceri controlate de George Copos. Contractul-problemă dintre Loterie și firmele private a fost parafat de directorul Nicolae Cristea, condamnat în dosarul “Loteria” împreună cu Copos.
 
Contactat telefonic, directorul Loteriei Române, Adrian Mișu Manolache, nu a dorit să răspundă întrebărilor RISE Project privind dosarul penal în care este acuzată instituția pe care o conduce, pe motiv că nu are timp.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii