Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:33 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lecția doctorului Tudor Ciuhodaru Putem muri de la o cutie de bere. Ce trebuie să facem. Cine este inamicul nevăzut

ro

14 Aug, 2016 15:17 11352 Marime text


Celebrul doctor Tudor Ciubotaru a postat, în urmă cu puțin timp, pe pagina lui de Facebook o lecție de sănătate. Pe care ar trebui să ne-o însușim. Poate are dreptate. Cine vrea să înțeleagă bine. Cine nu la fel.
 
Aici este postarea doctorului:
”O lecţie pe weekend. Atenţie la moartea din canalizare. Un pacient de 65 de ani a ajuns spital în stare critică după ce a coborât într-un subsol contaminat cu dejecţii de şobolan.
 
Are leptospiroză. Şi nu e singurul. Alţii au făcut boala după ce au băut bere la cutie. Nu s-ar fi întâmplat nimic dacă se respectau reguli minimale de protecţie şi igienă, învăţate la şcoală la orele de educaţie pentru sănătate. Aşa cum prevede Legea Ciuhodaru. O pereche banală de cizme de cauciuc pusă la timp ar fi putut salva o viaţă. 

Ce trebuie să ştiţi despre leptospiroză:
1. Este o boală infecţioasă acută, transmisă de la animale la om, ce poate fi fatală. Spitalizarea este obligatorie. Receptivitatea este generală dar bărbaţii sunt mai frecvent afectaţi.
2. Incidenţa este în creştere. Se raportau 2,5 la 100000 de locuitori. 
3. Sunt tot mai multe cazuri recreaţionale- datorate înotului sau mersului deculţ în ape poluate cu leptospire, sporturilor nautice, călătoriilor în ţări tropicale. NU e de neglijat nici contactul cu animalele de casă. Boala rămâne cu un pronunţat caracter profesional, la cei ce lucrează cu animale sau în mediu mlăştinos.
4. Are răspândire universală. Vârfurile se înregistrează în perioada vară-toamnă.
5. Rezervorul natutal de infecţie e constituit din cele peste 150 de specii de animale sălbatice şi domestice ce pot fi afectate. Cel mai important este reprezentat de rozătoare (şobolani şi şoareci) dar şi câinii, păsările, peştii şi pot fi rezervor pentru leptospiroză. Omul bolnav poate transmite boala prin urină, rar transplacentar, pe durata bolii.
6. Bacteriile pot rezista ani în pământul umed şi apa călduţă şi stagnantă dar nu rezistă la uscăciune sunt distruse în câteva secunde la 60 de grade C, în mediul acid, în apa clorinată şi de UV.
7. Transmiterea la om se face cel mai frecvent prin contactul pielii lezate sau a mucoaselor intacte cu solul sau apa contaminată cu urina animalelor bolnave sau infectate. Altă cale de transmitere este cea digestivă prin ingestie de alimente sau apă contaminate. Transmiterea mamă-făt e posibilă dar rară.
8. Debutul este brusc, pdeudogrioal, cu cu frison, febră, cefalee, mialgii după o periadă de incubaţie de 2-20 de zile. 
9. Evoluează în 2 faze: septicemică şi organică, separate printr-o perioadă de 1-3 zile de ameliorare. Faza septicemică se poate confunda cu o viroză (febră, cefalee, mialgii, congestie conjunctivală, fotofobie, facies congestiv, erupţii cutanate de tip rujeoliform) sau cu o hepatită la debut (lipsa poftei de mâncare, greaţă, vărsături însoţite sau nu de icter). În faza organică reapare febra şi se instalează simptomatologia legată de afectarea meningeană, hepatică, renală. Leptospiroza severă (sindromul Weil) ictero-hemoragică evulează spre insuficienţă hepato-renală cu mortalitate crescută.
10. Spitalizarea şi izolarea sunt obligatorii. Tratamentul se bazează pe administrarea de antibiotice. Formele severe necesită măsuri de terapie intensivă mergând până la hemodializa”.

Mai multe pe Facebook.com/TudorCiuhodaru/
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii