Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:30 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ionuţ Daniel Vartic, inspector şef al Direcţiei Antifraudă Suceava, reţinut de DNA

ro

06 Feb, 2015 15:27 1975 Marime text
 
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reţinerea pentru 24 de ore, începând de la data de  6 februarie 2015, a inculpaţilor:
 
VARTIC IONUŢ DANIEL, inspector şef antifraudă la Direcţia Regională Antifraudă Fiscală (DRAF) Suceava, pentru săvârşirea a trei infracţiuni de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații (art. 12 lit. b din Legea nr. 78/2000)
 
CIUCHEA CORNELIU, asociat și administrator al unei societăți comerciale, pentru săvârşirea a trei infracţiuni de complicitate la infracţiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații
 
Din ordonanţele de reţinere întocmite de procurori a reieşit că, în cauză, există date şi probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:
I. În data de 15 mai 2014, inculpatul Vartic Ionuţ-Daniel a devoalat, către inculpatul Ciuchea Corneliu, date confidenţiale privind organizarea unui control inopinat la un complex comercial situat în zona industrială a municipiului Suceava, de către inspectorii DRAF Suceava. Divulgarea a avut drept scop asigurarea protecţiei unei societăți comerciale cu care Ciuchea Corneliu derula activităţi comerciale și care avea două puncte de lucru în complexul respectiv.
 
II. În data de 17 iunie 2014, Vartic Ionuţ-Daniel i-a transmis lui Ciuchea Corneliu informaţii confidenţiale prin intermediul cărora a devoalat acţiunile de control în teren pe care echipele de inspectori ale DRAF Suceava urmau să le desfășoare pe raza municipiului Fălticeni.
 
Ulterior, Ciuchea Corneliu a contactat o persoană, asociat/administrator al unei firme din Fălticeni şi a avertizat-o cu privire la iminenţa descinderii echipelor de inspectori fiscali pe raza municipiului Fălticeni. În continuare, persoana respectivă a transmis informaţiile altor agenţi economici, parteneri de afaceri.
 
În contextul în care una dintre echipe a demarat inspecţia la un punct de lucru al firmei persoane inițial avertizate, identificând plusuri în gestiune faţă de înregistrările casei de marcat şi intenţiona să aplice o contravenţie de 8.000 lei, persoana respectivă l-a contactat pe Ciuchea Corneliu căruia i-a solicitat sprijinul. Principalele temeri ale acesteia erau legate de eventualitatea unui control la un depozit  EN-GROSS situat în Fălticeni şi de posibilitatea închiderii temporare a activităţii firmei.
 
Din actele de la dosar a rezultat că inspectorii Direcţiei Regionale Antifraudă Fiscală Suceava s-au limitat la aplicarea contravenţiei de 8.000 lei, fără să închidă activitatea şi fără să extindă controlul la celelalte puncte de lucru ale firmei.
 
III. În data de 5 decembrie 2014, în baza unui ordin al preşedintelui Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală şi sub coordonarea unei echipe din cadrul acestei instituţii, inspectori din cadrul DRAF Suceava au efectuat controale la diverse societăţi comerciale aflate în judeţul Suceava.
Înainte de deplasarea echipelor de inspectori pe teren, Vartic Ionuţ Daniel, în virtutea funcţiei deţinute, a fost informat cu privire la efectuarea controalelor, aflând la scurt timp şi firmele care erau vizate de verificări.

În vederea anunţării reprezentanţilor unor societăţi comerciale protejate cu privire la iminenta desfăşurare a controalelor, Vartic Ionuţ Daniel i-a comunicat informaţia lui Ciuchea Corneliu, care la rândul său a  transmis-o altor  persoane. Datorită relaţiilor apropiate cu Ciuchea Corneliu, Vartic Ionuţ Daniel l-a prevenit pe primul menționat cu privire la efectuarea controalelor încă dinainte de a lua cunoştinţă de tematica şi societăţile comerciale vizate, în aşa fel încât acesta să îşi poată lua măsurile necesare evitării constatării unor eventuale nereguli de către organele de control.

Inculpaţilor li s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 CPP, urmând ca la data de 6 februarie 2015 să fie prezentaţi la Tribunalul  București, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
 
Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.       
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii