Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:54 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Inspecţia Judiciară Declaraţiile lui Nicuşor Constantinescu despre DNA, de natură să afecteze prestigiul justiţiei

ro

03 Feb, 2014 20:17 2455 Marime text
Declaraţiile preşedintele CJ Constanţa Nicuşor Constantinescu prin care acesta a numit Direcţia Naţională Anticorupţie "poliţie politică" sunt de natură să afecteze prestigiul justiţiei, a declarat, pentru Mediafax, purtătorul de cuvânt al Inspecţiei Judiciare (IJ), Tamara Manea.
Conform purtătorului de cuvânt al IJ, raportul solicitat de CSM cu privire la afirmaţiile făcute de şeful CJ Constanţa a fost finalizat şi trimis plenului consiliului.
"Au fost analizate atât comunicatul de presă transmis de Consiliul Judeţean Constanţa, cât şi declaraţiile făcute de Nicuşor Constantinescu. Concluzia raportului este aceea că acestea sunt de natură să afecteze prestigiul justiţiei şi să scadă încrederea populaţiei în actul de justiţie", a precizat Tamara Manea.
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis, în 16 ianuarie, să sesizeze Inspecţia Judiciară în cazul afirmaţiilor făcute de preşedintele CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, cu privire la Direcţia Naţională Anticorupţie, pe care a numit-o "poliţie politică", susţinând că ar trebui desfiinţată.
Sesizarea Inspecţiei Judiciare a vizat atât declaraţiile făcute de Nicuşor Constantinescu după ce a fost ridicat în baza unui mandat şi dus la sediul DNA Constanţa, cât şi poziţia Consiliului Judeţean Contanţa, expusă într-un comunicat de presă.
"Astăzi, 16 ianuarie 2014, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât sesizarea Inspecţiei Judiciare în vederea efectuarii de verificări privind eventuala încălcare a independenţei şi integrităţii procurorilor din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie în raport cu declaraţiile publice recente ale domnului Nicusor Constantinescu, presedintele Consiliului Judetean Constanta, precum si fata de mesajul publicat pe pagina oficiala de internet a Consiliului Judetean Constanta, la data de 15 ianuarie 2014", se preciza intr-un comunicat de presa al CSM.
Presedintele CJ Constanta, Nicusor Constantinescu, a declarat in 15 ianuarie, la iesirea de la Directia Nationala Anticoruptie, ca va face plangere la Parchet pentru modul in care a fost ridicat, "ca un animal", de catre procurorii DNA, pe care ii acuza de abuz si politie politica, el spunand ca este "jignitor" ce s-a intamplat.
"Am fost ridicat intr-o maniera politieneasca, militieneasca, cu luare, cu prindere, suprindere, a unui ales local care nici nu stie acuzatiile. Este un mare abuz, o mare gravitate pentru Romania si ne mai miram apoi de ce ne merge rau", spunea Constantinescu.
El a sustinut ca a fost informat, in 13 ianuarie, ca in cazul sau se fac cercetari intr-un dosar, pentru ca acum sa afle ca exista patru-cinci dosare, verificarile procurorilor DNA vizand hotararile Consiliului Judetean Constanta in perioada 2009-2013 privind impaduririle din judet, lucrarile in scoli si camine culturale sau la Spitalul Judetean.
"Sa vina DNA, politia politica, si sa conduca ei Romania. Un Consiliu Judetean este parlamentul care voteaza legile. Daca CJ voteaza ceva ilegal, atunci prefectul ataca in instanta si suspenda hotararea. Aceste hotarari (cele vizate de ancheta DNA-n.r.) nu au fost atacate de prefect si au aviz de legalitate. Ce treaba are DNA sa verifice activitatea unui consiliu judetean?", declara Constantinescu.
El a mai spus ca procurorii DNA "fac ce vor in Romania", sustinand ca DNA ar trebui sa fie desfiintata.
Presedintele Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, a fost ridicat de procurorii anticoruptie, in 15 ianuarie, din fata sediului CJ, si dus la audieri la DNA. In momentul in care a fost ridicat de anchetatori, Constantinescu a incercat sa se opuna si a refuzat sa fie urcat in masina procurorilor, el reclamand ca se face un abuz intrucat nu a fost citat sa se prezinte. Constantinescu a fost audiat la DNA timp de aproximativ o ora si jumatate.
Ulterior, DNA a anuntat ca Nicusor Constantinescu este urmarit penal pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, dupa ce ar fi dispus efectuarea unor plati nelegale in valoare totala de 23.105.903,62 lei (peste 5 milioane de euro).
In 15 ianuarie, dupa ce procurorii DNA l-au ridicat pe Nicusor Constantinescu pentru a-l duce la audieri, CJ Constanta a transmis un comunicat de presa in care se preciza ca institutia "condamna cu tarie actiunea vadit abuziva si inumana efectuata in cursul zilei de 15.01.2014 de catre mai multe persoane neidentificate asupra presedintelui Consiliului Judetean, domnul Nicusor Constantinescu".
In document se mentioneaza ca presedintele CJ cere Parlamentului desfiintarea prin lege a Directiei Nationale Anticoruptie, "un aparat odios de politie politica aflat la indemana lui Traian Basescu si care s-a plasat prin actiunile sale deasupra justitiei romane si a statului de drept".

"Va aducem la cunostinta ca Nicusor Daniel Constantinescu, presedintele Consiliului Judetean Constanta, a fost citat de catre DNA Constanta in data de 13.01.2014 la sediul Directiei, insa din motive de sanatate nu s-a putut prezenta si a mandatat avocatul (in persoana domnului Marius Mocanu) sa il reprezinte, sa aduca la cunostinta procurorului acest fapt si sa stabileasca de comun acord o data ulterioara pentru audieri. Imediat, a doua zi, procurorul DNA Andrei Bodean, a intocmit o rezolutie care cuprindea cu totul alte acuzatii, fata de cea mentionata in citatia din 13.01.2014 si care facea obiectul mandatului de aducere emis de procurorii DNA in data de 14.01.2014, emis intempestiv, desi in data de 13.01.2014, domnul Presedinte Nicusor Constantinescu a fost reprezentat de domnul avocat, care a ajuns la o intelegere cu procurorul DNA in prezenta procurorului sef pentru audierea domnului Constantinescu la o data ulterioara. Acuzatiile aduse astazi sunt legate de programele Consiliului Judetean, programe propuse de USL si validate de constanteni in anul 2012 prin cele peste 250.000 de voturi exprimate de acestia. Aceste programe au fost supuse plenului Consiliului Judetean, votate in unanimitate de Consilierii judeteni legal alesi si neatacate in contencios administrativ de care institutia prefectului. Ca urmare a succesiuni faptelor intamplate azi, consideram ca actiunea de azi este abuziva, nelegala si face parte din razboiul politic pe care DNA-ul condus de Traian Basescu il duce impotriva oamenilor politici ai USL. Presedintele Consiliului Judetean, Nicusor Constantinescu cere Parlamentului Romaniei desfiintarea prin lege a Directiei Nationale Anticoruptie, un aparat odios de politie politica aflat la indemana lui Traian Basescu si care s-a plasat prin actiunile sale deasupra justitiei romane si a statului de drept", se arata in comunicatul CJ Constanta.

Nicusor Constantinescu a facut si in trecut acuzatii la adresa procurorilor DNA.

Astfel, in octombrie 2013 presedintele Consiliului Judetean Constanta declara ca i-ar da afara pe toti procurorii DNA, pentru ca acestia fac politie politica, si nu anchete profesionale, sustinand, totodata, ca sunt santajabili.

El spunea ca DNA a cheltuit miliarde de lei pentru inregistrarea cetatenilor, dar ca dosarele realizate de acestia in ceea ce priveste oamenii politici nu au ca finalitate in instanta condamnarea acestora.

"Stiti un caz de coruptie anchetat de DNA, vorbesc de oameni politici, care s-a finalizat cu inchisoarea si cu confiscarea averii ? Stiti cat cheltuie DNA pe an ca sa inregistreze si sa ne filmeze, inclusiv ce vorbim acum noi toti ? Miliarde si miliarde de lei noi cheltuie. Cati au fost condamnati? Si functioneaza din 2003, au trecut zece ani. Cati in zece ani? Tot ajungeai la o finalitate daca era ceva. Inseamna ca procurorii ceilalti sunt niste prosti, ca aia au finalizat cazuri de coruptie, au condamnat, ceilalti procurori normali de la parchetele care nu sunt DNA. De aia v-am spus ca aia sunt politie politica, eu daca as decide, i-as desfiinta maine, ieri", afirma Nicusor Constantinescu.

El sustinea, totodata, ca procurorii DNA sunt santajabili: "Daca va uitati la ei cine sunt, o sa constatati, ca voi, presa, ati scris, ca toti au sicrie in spate, toti procurorii aia de la DNA ca sa poata fi santajati politic au sicrie in spate. Daca face numai abuzuri si nu are niciun rezultat pentru scopul pentru care a fost creat, daca nu este institutie similara decat in Spania, unde sunt opt procurori regali echivalenti DNA, dar aia opt au avut rezultate de opt mii de ori mai mari decat astialalti care cheltuie miliarde si miliarde, si nu fac decat sa ne asculte la telefoane si sa ancheteze, si sa faca politie politica la televizor".
Sursa: Hotnews.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii