Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:36 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Guvernul Ponta vrea să limiteze arestul la domiciliu la 30 zile!?!

ro

30 Jun, 2015 11:03 1065 Marime text
Guvernul Ponta are gânduri… mari. Surse oficiale spun că actualii guvernanți aflați în Cabinetul Ponta vor să limiteze, prin ordonanţă de urgenţă, durata arestului la domiciliu la 30 de zile în faza de urmărire penală şi la cel mult 60 de zile în procedură de cameră preliminară şi în cursul judecăţii.
Potrivit surselor citate, modificarea a fost pregătită sub forma unui proiect de ordonanţă de urgenţă care modifică Legea 135/2010 privind Codul de procedură penală, în consultare cu Consiliul Superior al Magistraturii. Articolul 222 din Codul de procedură penală care reglementează arestul la domiciliu în procedura de cameră preliminară şi în cursul judecăţii în primă instanţă a fost declarat neconstituţional de Curtea Constituţională, în 7 mai, pentru că nu prevede durata pentru care această măsură poate fi dispusă.
Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a declarat că, pe ordinea de zi a ședinței de guvern de astăzi, se află această ordonanță de urgență: "Este o solicitare venită de la CSM, discutată cu toate instanțele din România. Aceasta a fost propunerea colegilor judecători și procurori, de a promova în regim de urgență un asemenea act normativ".
Plenul Senatului a votat ieri proiectul care prevede modificările în cazul acestui articol, stabilind ca în procedura de cameră preliminară şi în cursul judecăţii, măsura arestului la domiciliu să poate fi dispusă pe o perioadă de cel mult 30 de zile, iar durata maximă a arestului la domiciliu, în cursul urmăririi penale, să fie de 180 de zile. De asemenea, proiectul mai prevede că în tot cursul judecăţii, instanţa, din oficiu, prin încheiere, verifică periodic, dar nu mai târziu de 60 de zile, dacă subzistă temeiurile care au determinat menţinerea măsurii arestării preventive şi a arestului la domiciliu dispuse faţă de inculpat sau dacă au apărut temeiuri noi, care să justifice menţinerea acestor măsuri. În Senat au fost 118 voturi "pentru", două voturi "împotrivă" şi o abţinere. Vacanţa parlamentară va începe mâine.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii