Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:04 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Facultatea de Teologie are un nou decan interimar! Despre cine este vorba!

ro

02 Nov, 2016 12:34 4708 Marime text
Facultatea de Teologie din cadrul Universității „Ovidius“ din Constanța 9UOC) va avea un nou decan interimar, după ce fostul conducător al facultății, prof. dr. Bogdan Moise a fost demis de Consiliul de Administrație al UOC pe 18 octombrie. Este vorba despre Arhim. Cosma Costel Mitu, vicar administrativ în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, și care a fost propus de Consiliul Facultății de Teologie a UOC și aprobat în ședința de marți a Consiliului de Administrație al instituției de învățământ superior. În ultimele 2 săptămâni, funcția de decan interimar la Facultății de Teologie a UOC a fost ocupată  de prof. univ. dr. Daniela Vitcu (Hanțiu), cea care este în prezent decan la Facultatea de Arte, după cum au anunțat, la acel moment, reprezentanții Universității „Ovidius“ din Constanța.

Reamintim faptul că propunerea ca interimatul Facultății de Teologie să fie asigurat de prof. univ. dr. Daniela Vitcu (Hanțiu) a fost respinsă de cadrele didactice ale facultății, pe motiv că acesta nu face parte din membrii Bisericii, nerespectând astfel protocolul încheiat între Patriarhia Română, Ministerul Educației și Secretariatul de Stat pentru Culte. Potrivit documentului, numirile persoanelor cu atribuții de conducere al facultăților teologice se fac doar cu avizul Arhiepiscopiei sau a Mitropoliei din zonă. Numirea prof. Daniela Vitcu (Hanțiu) a produs nemulțumire în rândul Facultății de Teologie, așa că probabil decizia înlocuirii decanului a fost luată tocmai pentru a liniști nemulțumirile din sânul corpului profesoral al facultății.

„Numirea unui nou decan interimar la Facultatea de Teologie urmărește să dea stabilitate și coeziune în rândul cadrelor didactice, dar și să deblocheze o serie de activități specifice profilului teologic, până la organizarea alegerilor pentru funcția de decan“, a declarat pentru Ziua de Constanța rectorul UOC, prof. univ. dr. Sorin Rugină.

Potrivit protocolului nr. 5120 semnat pe 29.05.2014, la articolul 15 se precizează: „Candidatul la o funcție de conducere (decan și prodecan) în cadrul facultăților de teologie ortodoxă trebuie să prezinte avizul scris (binecuvântarea) al chiriarhului. Refuzul acordării binecuvântării trebuie să fie temeinic motivat și să aibă avizul Sinodului Mitropolitan“, se arată în document. Potrivit reprezentanților instituției de învățământ superior, această prevedere se referă la ocuparea funcției de conducere prin concurs public organizat de universitate, nu pentru postul de interimar. 




Citește și:

UPDATE 2. Prodecanul Dănuț Dumitru Popovici, va fi schimbat Decanul Facultății de Teologie de la Universitatea „Ovidius“ din Constanța a fost demis
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii