Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:17 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Eveniment editorial de excepţie la Muzeul Marinei Române

ro

09 Jul, 2013 01:56 2469 Marime text
Muzeul Marinei Române şi Editura Ex Ponto vă invită astăzi, la lansarea volumului de studii: Generalul adjutant Paul (Pavel) Teodorescu (1888-1981). Vocaţia creativităţii, coordonatori: prof. univ. dr. Valentin Ciorbea, P.S. Emilian Lovişteanul şi comandor dr. Marian Moşneagu.
Evenimentul se va desfăşura la sediul Muzeului Marinei Române, în sala de conferinţe "Clio", începând cu ora 13.00. 
Paul Teodorescu s-a născut la 28 iunie 1888 la Bacău, în familia unui ofiţer de carieră, mama fiind descendentă ale familiilor Sturdza şi Rosetti. Educaţia aleasă primită în familie a fost continuată la Liceul Militar din Iaşi, Şcoala de Infanterie, în unităţile şi misiunile care i-au fost încredinţate. Absolvent al Academiei Militare Saint-Cyr, unde a fost coleg cu Charles De Gaulle, a fost posesor al Brevetului Nr. 50 de ascensiune pe Mont Blanc, iar ulterior, a susţinut doctoratul la Sorbona cu tema: "Opinia publică din Europa asupra războiului român din 1877-1878 pentru independenţă". A fost ataşat militar la Lisabona, Madrid şi Londra, iar între anii 1937-1938 a îndeplinit funcţia de Subsecretar de Stat la Ministerul Apărării Naţionale, perioadă în care a iniţiat construirea noului sediu al Şcolii Superioare de Război. 
În mandatul său de ministru al Aerului şi Marinei (în perioada 1938-1940), s-a construit puitorul de mine "Amiral Murgescu", au fost asamblate submarinele "Rechinul" şi "Marsuinul", iar la Şantierul Naval "Blohm und Voss" din Hamburg a fost construită nava-şcoală "Mircea". De asemeni, generalul a acordat o atenţie deosebită atelierelor şi fabricilor de materiale şi muniţie din ţară.
În ultima parte a vieţii s-a retras la ctitoria de suflet, Mănăstirea Dintr-un Lemn, unde şi-a scris "Memoriile" şi în cimitirul căreia a fost aşezat după ce a trecut la Domnul, la 17 ianuarie 1981. 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii